Glasbena in plesna zvrst tango se je iz Argentine in Urugvaja razširila po vsem svetu. Ste vedeli, da imajo tudi Finci svojo podzvrst tanga? Foto: EPA
Glasbena in plesna zvrst tango se je iz Argentine in Urugvaja razširila po vsem svetu. Ste vedeli, da imajo tudi Finci svojo podzvrst tanga? Foto: EPA
Tango nima strogih pravil ali določenih korakov, pa tudi starostnih in drugih omejitev ne pozna. Foto: EPA
Osvaldo Montes
Argentinski skladatelj in harmonikar Osvaldo Montes, ena najpomembnejših 'živih legend' tanga. Foto: EPA

Univerzalnost glasbe in plesa, predvsem pa njegova družabna plat so tango ponesli po vsem svetu. V Sloveniji družabno tradicijo argentinskega tanga gojijo in ohranjajo "tangeri", ki se družijo na plesnih večerih - milongah. V Cankarjevem domu in Tango baru se bo danes začel 5. ljubljanski festival tanga, na katerem bodo sodelovali ljubitelji tanga iz več kot 25 držav.

Na štiridnevnem mednarodnem festivalu bodo sodelovali tudi svetovno znani argentinski učitelji, ki bodo pripravili 30 delavnic za plesalce vseh stopenj znanja tanga. V okviru festivala se bodo ljubitelji tanga ob popoldnevih zbirali na družabnem klepetu na t. i. recepciji oziroma v "tango cafeju", kjer se bodo lahko prijavili na lekcije tanga

Ob začetku festivala smo se pogovarjali z Janjo Frank iz šole argentinskega tanga 100 %TANGO.

A. K.


Kaj ali koga bi izpostavili kot vrhunce letošnjega festivala?
Na jubilejnem petem mednarodnem festivalu tanga nas bodo obiskali vrhunski plesni pari argentinskega tanga iz Buenos Airesa: Adrian Verdice in Alejandra Hobert, Sebastian Arce in Mariana Montes ter Mariano Chicho Frumboli in Juana Sepulveda, poleg njih pa plesalci - tangeri - iz več kot 20 držav, ki pridejo za štiri dni v Ljubljano na delavnice tanga, na druženje in predvsem na predstave in milonge.

Lahko na delavnicah tanga v okviru festivala sodelujejo tudi popolni začetniki?
Na milonge - plesne večere z nastopi argentinskih parov - so vabljeni prav vsi, saj so paša za oči. Delavnice na festivalu so namenjene plesalcem z že nekaj izkušnjami v tangu. Popolne začetnike vabimo v Tango bar v šolo 100 % TANGO na redne tedenske tečaje tanga v maju in juniju ter čez vse poletje.

Kje se lahko v Sloveniji ljubitelji tanga zavrtijo tudi zunaj časovnega okvira festivala?
Tango bar na Šmartinski cesti v Ljubljani je pravo središče tanga. Vsak četrtek po 21. uri poteka brezplačna vadba že veliko let, sledita pa ji milongo in druženje. Tu se lahko popolni začetniki srečajo s tangosceno, tam smo, da pomagamo pri prvih objemih in korakih. Ljubitelji tanga se zbirajo, plešejo, se dogovorijo za tečaje, ki potekajo večkrat na teden v Tango baru v šoli 100 %TANGO.

Na desni si oglejte odlomek iz filma Tango (1998) režiserja Carlosa Saure in videospot skupine Gotan Project, ki tradicionalni tango kombinira z elektronsko glasbo.
Kdaj ste se prvič srečali s tangom, kje ste se izpopolnjevali?
Tango sem začela plesati pred desetimi leti, ko se je v Sloveniji oblikovala tangoscena. Vabili smo argentinske plesne pare in se izpopolnjevali na delavnicah. Obiskala sem veliko festivalov po Evropi in bila dvakrat po več kot mesec v Buenos Airesu na intenzivnih izpopolnjevanjih.

Večina slovenskih tangerjev je svoje prve korake naredila v naši plesni šoli 100 %TANGO, ki ima vsako leto več članov in navdušencev. Festival je velik praznik vseh plesalcev. Pred dvema letoma smo si zgradili tudi svojo dvorano, svoje središče, Tango bar, kjer ob večerih potekajo tečaji in plesi.