Naši predstavniki so se na velikem odru v Oslu odlično počutili. Foto: Reuters
Naši predstavniki so se na velikem odru v Oslu odlično počutili. Foto: Reuters

Za ansamblom Roka Žlindre in Kalamari, ki so v Oslo odpotovali v torek, je prva vaja. "Organizatorji - norveška nacionalna televizija NRK in EBU - so pokazali zelo visoko mero profesionalnosti in fleksibilnosti. Logistika, transferji, organizacija vaj in priprave potekajo umirjeno in brez vseh težav. Res, veseli in zadovoljni smo z odrom, lučjo, zvokom, nekaj popravkov pri TV-predstavitvi še želimo in verjamemo, da bo do 27. maja vse tako, kot mora biti," je za MMC povedal član slovenske evrovizijske delegacije in komentator vseh treh večerov letošnje Evrovizije Andrej Hofer.

Presenetilo jih je toplo vreme
Vzdušje v norveški prestolnici je po besadah Hoferja dobro. Začeli so se že prvi nacionalni večeri, sprejemi, vreme pa je za sever nenavadno, precej toplo. Živo srebro se je namreč povzpelo na poletnih 26 stopinj Celzija.

"Oslo živi z dogodkom, še posebej mladi. Radi bi se Evropi in svetu pokazali v najlepši luči. Sicer so izbor Evrovizije nazadnje organizirali leta 1996, ko je naše barve zastopala Regina. Je pa to tudi zelo drago mesto, cene so vratolomne," je pojasnil.

Zanimanje za slovenske predstavnike je veliko
Med množico udeležencev (na letošnji Evroviziji bo nastopilo 39 držav) pa naši predstavniki po besedah Hoferja izstopajo, saj so "zelo posebni in drugačni od drugih". "Po prvi današnji vaji in njenem ogledu z produkcijsko ekipo NRK so sledili številni intervjuji za nemške, nizozemske, ruske medije, dogovorili smo se za nekaj nastopov na zabavah drugih delegacij, čaka nas ogled ene izmed norveških šol, ki se od decembra lani ukvarja zgolj s Slovenijo, na sprejem so nas povabili Srbi, Makedonci, Gruzijci ... Veselimo se ogleda kraljeve opere in Holmenkolna. Kar dejavni smo," pravi.

Jezik v Oslu ni ovira
V prihodnjih dneh bo več časa tudi obiskovanje novinarskih konferenc drugih udeležencev izbora. Čeprav bo veliko dela, pa zaradi dobrih pogojev to ne bo težko. "Predvsem pa vsi govorijo angleško, kar je odlično. V primerjavi z lansko Moskvo, ko je bil jezik velika težava, najpogostejši stavek iz njihov ust pa 'njet možne'!" je Hofer sklenil za MMC.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotografij s prve vaje v Oslu in fotografijo, ki je nastala pred njihovim odhodom v norveško prestolnico.