Anja in Irena uživata v vlogi mame. Foto: Osebni arhiv/Lidija Mataja
Anja in Irena uživata v vlogi mame. Foto: Osebni arhiv/Lidija Mataja
Saša Einsiedler in Brigita Bukovec
Otroci ju vsako leto presenetijo s kakšno malenkostjo. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Ob materinskem dnevu, ki je namenjen vsem mamam, smo se na MMC-ju pozanimali, kako ta dan preživljajo nekatere znane slovenske mamice. Saša Einsiedler, ki vzgaja pet otrok, 15-letno Manco, 14-letnega Gašperja, 7-letnega Martina, 3-letno Polono in dobro leto staro Urško pravi, da otroci iz vrtca in šole vedno prinesejo kakšno majhno pozornost.

"Najmlajše spomnijo na materinski dan v šoli in domov pridejo s svojimi izdelki vsi navdušeni. Potem si delimo objeme in poljubčke," je v smehu za MMC povedala Saša in dodala, da mora za kakšen objem več starejša dva zdaj že kar sama spomniti na praznik.

Da je danes materinski dan, pa je Anjo Rupel spomnila kar hčerka Luna, ki ji bo gotovo, tako kot vsako leto, iz šole prinesla kakšno majhno presenečenje.

Irena: Včasih je bilo težje
Irena Vrčkovnik pa za letos še ne ve, s čim jo bo po šoli presenetil 16-letni sin Žan. "Prej ko je bil v osnovni šoli, mi je vedno kaj prinesel, kar so izdelali v šoli. Letos pa bom videla, kako bo," je v smehu povedala Irena, ki ima zdaj, ko je Žan starejši, veliko več časa, saj je že "samostojen fant".

Brigita želi s sinovoma preživeti čim več časa
Z majhnimi pozornostmi pa svojo mamico, nekdanja atletinjo Brigito Bukovec razveselita tudi 8-letni Aljaž in 5-letni Aleksander. Kot je za MMC povedala Brigita, s sinovoma preživi veliko časa. "Včasih je sicer težko vse uskladiti, vendar pa so tu naše zlate babice, ki v takšnih trenutkih priskočijo na pomoč. Ne vem, kaj bi brez njih," je povedala.

Prav tako kot Brigita pa skuša čim več časa, "dokler so še otroci majhni", z njimi preživeti tudi Saša. "Še vedno sem bolj mama kot poslovna ženska. Trudim se, da sem popoldne doma z njimi. Poslovna ženska bom lahko že potem, ko bodo otroci starejši in ne bodo več tako potrebovali mame," je povedala. "Materinstvo je lepo, le organizirati in malce prilagoditi se je treba," pa so se strinjale vse naše sogovornice.

Anja pa je ob tem še opozorila, da bi morala država morda več narediti na tem področju, saj je kdaj, zlasti ko otrok zboli, težko. "Potem bi se tudi več parov odločalo za otroke," je dodala.