Nina Strnad je pred kratkim z Alenko Godec, Kristino Oberžan in Nušo Derendo nastopila na koncertu Big Banda RTV Slovenija. Foto: Matej Raspet
Nina Strnad je pred kratkim z Alenko Godec, Kristino Oberžan in Nušo Derendo nastopila na koncertu Big Banda RTV Slovenija. Foto: Matej Raspet

Nekako nisem pevka, ki bi si želela velike vsesplošne prepoznavnosti, zato te oddaje tudi nisem izkoristila v taki meri, kot bi jo morda lahko.

Nina Strnad o tem, kaj ji je prinesel finale v Bitki talentov.
Nina Strnad
Nina leta 2005, ko je bila finalistka Bitke talentov v nedeljski oddaji Spet doma. Foto: Spet doma

22-letna Ljubljančanka je v pogovoru za MMC razložila, da se s petjem ukvarja že od otroštva, in prepričana je, "da se to tudi v prihodnje ne bo spremenilo". Sicer Nino bolj kot popglasba privlači džez. In zakaj? "Veselita me raznolikost petja in improvizacija, ki sta ena ključnih sestavin džeza," pravi pevka in dodaja: "Pesem, ki jo izvajaš, zveni vsakič drugače in jo lahko spreminjaš na veliko načinov. "

Sicer pa Nina kljub strasti, ki jo čuti do petja, ni pozabila na izobrazbo - je namreč študentka ekonomske fakultete, poleg tega pa obiskuje tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer se uči džezpetja. O izobrazbi pravi: "Šolanje džeza bom nadaljevalja še kje drugje v svetu, če se mi bo za to ponudila možnost. Znanje ekonomije pa tudi ne bo odveč."

Slovenci so vas prvič spoznali kot finalistko tekmovanja talentov v Marievi oddaji Spet doma. Ste z "izkupičkom" tega tekmovanja zadovoljni? Si želite, da bi uspeh oz. prepoznavnost, ki ste jo dobili s sodelovanjem v oddaji, bolje ali pa samo drugače izkoristili?
S tekmovanjem sem bila zadovoljna in verjamem, da se je morda prav zaradi 2. mesta, ki je sicer nehvaležno, tekmovanje zame dobro končalo. Imela sem priložnost, da se predstavim, pokažem, kaj znam, in to sem tudi dosegla, mogoče še bolje, kot sem sprva pričakovala. Nekako nisem pevka, ki bi si želela velike vsesplošne prepoznavnosti, zato te oddaje tudi nisem izkoristila v taki meri, kot bi jo morda lahko. Če bi morala nazaj, ne bi spremenila ničesar.

V nasprotju z drugimi pevci in pevkami, ki so se na slovensko glasbeno sceno prebili iz Bitke Talentov, vas bolj kot popglasba zanima džez. Od kod ta ljubezen?
Ljubezen do džeza je poznejša od nastopov v Bitki talentov. Veselita me raznolikost petja in improvizacija, ki sta ena ključnih sestavin džeza. To je opazila moja profesorica petja Nada Žgur, ki me je tudi vpeljala v to zvrst glasbe. Predvsem se v džezu najdem prav zaradi njegove raznolikosti. Pesem, ki jo izvajaš, zveni vsakič drugače in jo lahko spreminjaš na veliko načinov. Med drugim dopušča več osebne note kot preostale zvrsti, kar je zame ključnega pomena.

Pred kratkim ste ob Alenki Godec, Nuši Derendi in Kristini Oberžan nastopili na snemanju koncerta Big Banda RTV Slovenija. Je težko stopiti na oder ob boku takšnih glasbenih legend?
Nastopati ob boku teh slovenskih pevk mi je bilo seveda v veselje. Vsaka od nas je zapela po dve pesmi in prepričana sem, da je vsaka dala vse od sebe. Kakšne posebne treme nisem imela.

Glede na to, da ste že precej mladi uspeli, vas morda zdaj mika tudi kaj drugega poleg glasbe?
Prepevam že od otroštva in mislim, da se to tudi v prihodnje ne bo spremenilo. Sicer pa me zanima še veliko drugih stvari, s katerimi se zdaj manj ukvarjam kot s petjem.

Je glasbeno obarvan tudi vaš študij?
Moj študij je glasbeno obarvan, saj poleg Ekonomske fakultete obiskujem tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer se učim džezpetja. Šolanje džeza bom nadaljevalja še kje drugje v svetu, če se mi bo za to ponudila možnost. Znanje ekonomije pa tudi ne bo odveč.

Nekako nisem pevka, ki bi si želela velike vsesplošne prepoznavnosti, zato te oddaje tudi nisem izkoristila v taki meri, kot bi jo morda lahko.

Nina Strnad o tem, kaj ji je prinesel finale v Bitki talentov.