Primož in Gaber Dolničar bosta ob nedeljah kuhala skupaj. Foto: Služba za komuniciranje RTV Slovenija
Primož in Gaber Dolničar bosta ob nedeljah kuhala skupaj. Foto: Služba za komuniciranje RTV Slovenija

"Midva sva že od nekdaj skupaj v kuhinji, tako da je bilo to neko logično sosledje, da narediva oddajo skupaj," je v oddaji Dobro jutro razložil Primož Dolničar, ki je že stalnica televizijskih kuharskih oddaj. Kot pravi, razlike med kuhanjem doma in pred kamerami praktično ni: "Vse je enako kot doma, edino to, da so kamere okrog naju, je drugače. No, pa več je ponavljanja, ampak sodelovanje je pa identično."

14-letni Gaber se je po očetovih besedah po kuhinji začel sukati že kot otrok: "Je imel pa tak hecen okus ... Začel je s krvavimi biftki, sušiji in podobnim, ni jedel jajc in pomfrija. /.../ Zelo hecno, običajnih stvari ni maral, take je pa imel rad. No, saj je še zdaj podobno."

Sorodna novica Že znane oddaje se vračajo z novostmi: nove rubrike, nove teme in celo govoreče nutrije

V oddaji bosta Primož in Gaber predstavljala stare slovenske tradicionalne recepte v novi preobleki: "Vedno poudarjava, da kuhava po babičinih receptih, ampak seveda jih prirediva na malo bolj moderen način. Najin koncept je, da se prehranjujeva predvsem sezonsko, lokalno in ekološko, pa še stare recepte, tradicijo vključiva. V kuhinjo ne poskušava vpeljevati nekih tujih kuhinj, ampak to, kar je tukaj domače, kar raste na naših terenih, kar nam je blizu."

Oddaja je zastavljena tako, da Primož poišče stare recepte in načine priprave hrane, Gaber pa ga izziva z modernimi kuharskimi tehnikami, kot so uporaba parne pečice, kuhanje sous vide, uporaba vakumirk in mešalnikov ... Te tehnike sicer uporablja tudi sam: "Super so. Zato, ker lahko stare jedi privzdigneš čisto na drugo raven. Ker je s tem pečenje, kuhanje bolj precizno."

Oddaja ima naslov Okusi dveh generacij, a Primož upa, da bo všeč ne le dvema, ampak več generacijam. "Mislim, da bi lahko celotna populacija gledala to oddajo, ker bo vsak našel nekaj zanimivega. Otroci bodo bolj Gabra gledali, starejše gospe imajo mene rade, to vem, da mene gledajo ..."

V pogovoru Primoža Dolničarja z Ljubico Mlinar pa lahko izveste še, kdo pogosteje uči koga – sin očeta ali oče sina.

Nova kuharska oddaja