Njena lepota je večna. Foto: gracekellyonline.com
Njena lepota je večna. Foto: gracekellyonline.com
Grace Kelly
Na razstavi je tudi obleka s podelitve oskarjev leta 1955. Foto: gracekellyonline.com

Njenemu vplivu na modo je posvečena posebna razstava "Grace Kelly: Style Icon", ki so jo pripravili v londonskem muzeju Victoria & Albert. Obiskovalci si lahko do 26. septembra ogledajo okoli 50 različnih oprav skupaj s klobuki in nakitom.

Od filmskih klasik do življenja princese
Razstava sledi razvoju modnega sloga lepotice. Med drugim je mogoče videti obleke, ki jih je Grace nosila v filmskih klasikah, kot sta Dvoriščno okno in Visoka družba, ne manjkajo pa tudi obleke iz let, ko je bila monaška princesa.

Videti je mogoče obleko, ki jo je nosila leta 1955, ko je prejela oskarja za film Country Girl, pa tudi oblačila, ki jih je nosila, ko se je istega leta prvič srečala s svojim bodočim možem, monaškim knezom Rainerjem III.

Znano je, da je klasična lepotica rada nosila tudi kreacije visoke mode, ki so jih ustvarili njeni najbolj priljubljeni modni oblikovalci Dior, Balenciaga, Givenchy in Yves Saint Laurent.

Poroka z monaškim knezom - poroka stoletja
Grace Kelly se je rodila v Filadelfiji 12. novembra leta 1929. V New Yorku je študirala igro, kariero pa začela kot fotomodel. Leta 1949 je debitirala v gledališču na Broadwayu, prvo filmsko vlogo pa je odigrala leta 1951. V petletni filmski karieri je med drugim posnela filme Podeželsko dekle, Kliči M za umor, Dvoriščno okno, Ujemite tatu, Labod in Visoka družba. Leta 1956 je prekinila kariero in se "na poroki stoletja" poročila z monaškim knezom Rainerjem III. Rodili so se jima trije otroci - dve hčeri Caroline in Stephanie ter sin Albert. Grace je umrla leta 1982 v avtomobilski nesreči v Monaku.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj njenih fotografij.