Vedno ekstravagantni Miro Misljen in kolekcija Zadnja postaja, ki jo je posvetil 'vsem drugačnim, nerazumljenim otrokom'. Foto: Jure Makovec
Vedno ekstravagantni Miro Misljen in kolekcija Zadnja postaja, ki jo je posvetil 'vsem drugačnim, nerazumljenim otrokom'. Foto: Jure Makovec
Na ogled je bilo tudi nekaj kreacij, namenjenih močnejšemu spolu. Foto: Jure Makovec
Ana Jelinič, ki deluje pod okriljem plaftofme Squat, je s samostojno kolekcijo Mirage, ki je, čeprav vključuje zimske kose, poklon poletju. Foto: Jure Makovec

Zadnji dan ljubljanskega tedna mode so poleg študentov magistrskega študija modnega oblikovanja na NTF-ju svoje kolekcije predstavili KICK by Olimpija, Ana Jelinič, JSP, Sofia Nogard, Miro Misljen in Akultura.

Manekenka Iryna Osypenko Nemec je po večerni reviji, ki je sklenila štiridnevno modno druženje v šotoru na Kongresnem trgu, za MMC povedala: "V vsaki kolekciji se najde kak kos, ki se ga da skombinirati, danes (v sredo, op. a.) so bili na ogled izjemni kosi. V torek pa mi je bila Dajana Ljubičič res nora, Petja Zorec tudi - gre za zelo nosljiva oblačila."

Dolgonoga lepotica ukrajinskega rodu tudi sicer zelo rada nosi izdelke slovenskih oblikovalcev. Za sredino modno revijo je izbrala obleko Simone Lampe, s katero sodeluje že vrsto let - izdelala ji je poročno obleko (Iryna je žena politika Matjaža Nemca, op. a.), obleče jo tudi za Viktorje ...

V torek pa je oblekla kreacijo mladega in nadarjenega oblikovalca Matica Velerja, ki si po njenem mnenju tako kot večina mladih slovenskih oblikovalcev upa pri ustvarjanju modnih drznejših kosov. "Slovenija ima prihodnost, saj imamo zelo dober podmladek," še dodaja sogovornica, ki je velika modna navdušenka. "Če pomislim, kaj vse bi imela, bi s sabo vsak dan vzela vsaj kakih 20 kosov z revij."

"Teden mode da oblikovalcem prepoznavnost in, upam, tudi prodajo. V središču mesta pa se moda približa tudi tistim, ki jim prej to ni bilo zanimivo," razmišlja Iryna Osypenko Nemec o selitvi tedna mode iz Kina Šiška na Kongresni trg in zaključi: "Moda je zame, če ne gledamo nanjo kot na veliko potrošništvo in izkoriščanje otroške delovne sile in tako naprej, umetnost - moda in unikatni kosi oblikovalcev, ki so narejeni z dušo konkretno za človeka."

Veliko svežine in raznolikosti
Tudi modna strokovnjakinja Jožica Brodarič si je ogledala celoten teden mode: "Težko bi koga izpostavila, ker so si vsi tako različni med seboj - eni so dobri v usnju, drugi so avantgardni, tretji so minimalistični ... Veliko svežih kreacij je bilo."

Modna oblikovalka Nataša Peršuh je v pogovoru za MMC po prvi reviji tedna mode povedala, da Slovenija premore veliko dobrih oblikovalcev, kako pa Brodaričeva ocenjuje stanje slovenske mode? "Slovenija je majhna in ima toliko modnih oblikovalcev, kot jih takšna majhnost lahko premore. Jih je pa kar veliko za dva milijona ljudi in za položaj, v kakršnem smo danes, ko ni lahko delati v tem poslu."

Selitev tedna mode v središče prestolnice pozdravlja kot dobrodošlo osvežitev, meni pa, kot je bilo videti tudi zadnji dan, ko je bil šotor premajhen za vse ljubitelje mode, da je zanimanje za modo v Sloveniji veliko. Jožico Brodarič smo za konec poprosili še za uporaben stilski nasvet: "Posebej 'fajn' je mešanica: da resnejši kos skomibiniraš s sproščenimi modnimi dodatki, kot so recimo superge."

Oglejte si nekaj kreacij s sklepne revije ljubljanskega tedna mode, na katerem so oblikovalci predstavili svoje zamisli za jesen in zimo 2015/16. Dodajamo še nekaj družabnih utrinkov.