Lourdes in Madonna sta skupaj ustvarili novo kolekcijo oblačil za mlade. Mama pravi, da je med ustvarjanjem skoraj pozabila, da dela s svojo hčerko, saj jo je dojemala bolj kot umetnico. Foto: EPA
Lourdes in Madonna sta skupaj ustvarili novo kolekcijo oblačil za mlade. Mama pravi, da je med ustvarjanjem skoraj pozabila, da dela s svojo hčerko, saj jo je dojemala bolj kot umetnico. Foto: EPA

Sčasoma bo Lola lahko govorila o tem. Vesela bom, ko bo, saj lahko sama o liniji govori precej jasneje in pove precej več informacij kot jaz, saj je bila njen projekt. Jaz le stojim v ozadju in pravim: 'To je dobro, to ni dobro.'.

Madonna
Madonna
Leta 2007 je pevka sodelovala s H&M-om in oblikovala kolekcijo M by Madonna. Švedska modna veriga se je v zadnjih letih večkrat povezala z zvenečimi modnimi imeni, tudi s Karlom Lagerfeldom, Stello McCartney in Kylie Minogue. Foto: EPA
Lourdes
Lourdes meni, da imajo ljudje v Londonu precej več stila, predvsem fantje. Francoski fantje imajo po njenem mnenju največ stila. Foto: EPA

Oblačila iz kolekcije, ki se imenuje po eni izmed Madonninih uspešnic, so namenjena mladim. Ta bodo predstavljena to jesen v trgovinski verigi Macy's, cene oblačil pa naj ne bi bile previsoke, tako da bodo dostopne vsem. Kolekcija Material Girl ponuja kavbojke, čevlje, rokavice brez prstov, ogrlice in druge modne dodatke.

To ni prvi Madonnin pohod v svet modnega oblikovanja. Leta 2007 je sodelovala s H&M-om in oblikovala kolekcijo M by Madonna. Tokrat bo njen modni podvig trajnejši, saj je zagnala novo podjetje MG ICON, ki bo poleg linije za mlade skrbelo tudi za očala.

Spodaj si lahko preberete intervju z Madonno.

Zakaj ste želeli linijo za mlajše?
Lola me z oblikovanjem oblačil mučila vso večnost. Stella McCartney je moja dobra prijateljica in je v Loli sprožila zanimanje, ko je bila stara 8 let. Loli je začela dajati blago in jo vabila v svoje razstavne prostore ter jo spraševala za mnenje. Dajala ji je skice in podobne stvari. Stella jo je vedno nagovarjala. Imam veliko prijateljev, ki so modni oblikovalci - Gaultier ali Dolce in Gabbana. Bila je navzoča na vseh snemanjih, ki sem jih imela. Vedno je bila v zaodrju. Na zadnjih dveh turnejah, ki sem jih imela, je delala na oddelku z garderobo. Na zadnji turneji je ona oblekla vse plesalce.

Kaj Lola meni o vaši modi?
Jaz sem pravzaprav dolgočasna. Spominja me name, ko sem bila mlajša. Ona se samo prepusti in poskuša različne stvari. Ni videti, kot da veliko premišljuje o tem. Taka sem bila včasih sama, vendar po letih in letih komentarjev o tem, kako sem videti in kaj nosim, ter neprestanega fotografiranja se človek bolj zaveda svojega obstoja ter začne stvari načrtovati. Začneš soditi, kaj je na tebi videti dobro in kaj slabo.

Kako vam je bilo všeč delati s hčerko?
Dobro je, ker ima dober okus za modo. Spoštujem njen okus in le redko se zgodi, da se z njo ne strinjam.

Ste oklevali pri odločitvi, ali naj Lola oblikuje oblačila - tudi zato, ker bi bila s tem bolj v središču pozornosti?
Za to jaz odgovarjam in ne ona. Sčasoma ji bom dovolila. Menim, da mora v srednjo šolo in se posvetiti svojemu študiju, predavanjem. Sprejeta je bila na umetniško srednjo šolo in ima veliko dela. Nočem, da je zmedena. Sčasoma bo Lola lahko govorila o tem. Vesela bom, ko bo, saj lahko sama o liniji govori precej jasneje in pove precej več informacij kot jaz, saj je bila njen projekt. Jaz le stojim v ozadju in pravim: "To je dobro, to ni dobro."

Obleke so ugodne. Zakaj je pomembno, da je cena nizka?
Ko sem bila jaz stara 13 let, si nisem mogla privoščiti oblačil oblikovalcev. Nisem si mogla privoščiti dragih oblačil. Ko sem oblikovala linijo oblačil za H&M, mi je bilo prav to všeč, da si te obleke res lahko privošči skoraj vsak. Menim, da je to ena lepih stvari, da lahko izdeluješ ugodna oblačila.

Znani ste po tem, da ste tvegali z modnimi podvigi. Se kdaj ozrete nazaj in sprašujete: "Le kaj sem mislila?"
Da, raje ne bi izpostavila primerov. Mislim, da sem imela veliko slabih pričesk. V zgodnjih 80. sem včasih nosila vijolično ali zeleno šminko. Z mojim načinom oblačenja v mladosti pa sem zadovoljna.

Kdo je vplival na Lolino modo?
Lola je večino otroštva preživela v Angliji. Po njenem mnenju imajo ljudje v Londonu precej več stila, predvsem fantje. Francoski fantje imajo po njenem mnenju največ stila. Mislim, da je nanjo zelo vplivala evropska moda. Zelo pa nanjo vplivajo tudi glasba, ki jo posluša, različne skupine, ki so ji všeč. Ima tudi svoje najljubše manekenke. Udeležuje se različnih plesnih tečajev. Navdušujejo jo oblačila in dodatki, ki jih nosijo plesalci, ne glede na to, ali je to hip-hop, džez, balet ... Seveda je navdušena tudi nad mojo omaro. Moji čevlji Christian Dior so hitro pogrešani in nekaterih mojih čudovitih torb tam ne bom našla več ali pa bodo izginile moje oprijete kavbojke.

Vaju je to sodelovanje povezalo na drugačen način?
Ko sodelujeva pri kolekciji, jo vidim kot ustvarjalno osebo, umetnico in ne toliko kot svojo hčer in nato se občasno spomnim, da je moja hči.

Sčasoma bo Lola lahko govorila o tem. Vesela bom, ko bo, saj lahko sama o liniji govori precej jasneje in pove precej več informacij kot jaz, saj je bila njen projekt. Jaz le stojim v ozadju in pravim: 'To je dobro, to ni dobro.'.

Madonna