Čez noč je Elizabeth Hurley od neznanega dekleta prišla na naslovnice vseh časopisov. Foto: EPA
Čez noč je Elizabeth Hurley od neznanega dekleta prišla na naslovnice vseh časopisov. Foto: EPA

Mnogi so menili, da je zlata doba modne industrije že minila, toda devetdeseta leta so modne poznavalce znova presenetila.

Modni kritiki niso pozorni na zvezde le na rdeči preprogi, ampak zaznajo fenomene tudi, če se ti pojavijo na malih zaslonih ali filmskih platnih. Tako niso navdušile le manekenke na modnih revijah, ampak tudi junaki v različnih serijah in filmih, ki jih je občinstvo množično posnemalo. Pa naj je šlo za slog oblačenja ali obliko pričeske.

Nekateri filmi in nadaljevanke so vpeljali nove modne smernice, drugi so le ujeli duh časa, a v vseh so prikazali oblačila, ki jih gledalci skozi leta niso pozabili.

Calista Flockhart v seriji Raztresena Ally ni pritegnila pozornosti le s svojimi halucinacijami in nenavadnimi primeri, ki se jih je morala lotiti, mnogi so bolj opazili njena krila, ki naj bi bila za resno odvetnico veliko prekratka. Ljudje so se zgražali in rotili ustvarjalce serije, da podaljšajo krila, a oni so naredili ravno nasprotno - še bolj so jih skrajšali. Calista pa se je morala od takrat naprej še bolj otepati očitkov, da boleha za anoreksijo.
Nobena pričeska v devetdesetih ni bila tako zaželena kot tista od Rachel v seriji Prijatelji, po junakinji, ki jo je odigrala Jennifer Aniston, je celo dobila ime. Lasje Anistonove so se skozi serijo večkrat spremenili, a njeni stopničasto pristriženi lasje do ramen so sprožili pravi fenomen.
Nadaljevanke Aarona Spellinga so v 90. letih povzročale pravo evforijo, saj se Američani niso mogli nasititi spletk v Melroce Placeu in bolj nedolžnega Beverly Hillsa. Razvajeni najstniki v Beverly Hillsu so na malih zaslonih navdušili v sproščenih oblačilih, primernih za na plažo, ženski del ekipe pa se je večkrat odel v nekaj, kar bi bilo normalnim najstnikom težko dosegljivo. A v prvih sezonah ne smemo spregledati majic z volančki in frizur, ki so prevladovale v 80. letih.
Ena izmed najbolj priljubljenih romantičnih komedij vseh časov ima tudi zavidanja vredno garderobo. Čeprav velik del filma Julia Roberts paradira v (pre)kratkem modrem krilu, pa jo njena bogata stranka prosi, da si omisli tudi malo bolj prefinjeno garderobo. A nobena trgovina na Rodeo Driveu je zaradi njenega videza noče postreči, zato ji na pomoč priskoči lastnik hotela, kjer trenutno prebiva z Richardom Gerom. In končno lahko zasije v vsej svoji lepoti v rdeči obleki, ki si jo nadene za v opero, in pikčasti, ki jo obleče za bolj sproščeno zabavo.
Več navdušenja na rdeči preprogi je na grammyjih požela Jennifer Lopez v globoko dekoltirani zeleni obleki, ki je tudi bila delo modne hiše Versace. Kariera igralke in pevke se je od tistega trenutka le še vzpenjala, ker pa se je v medijih vedno pojavljala tudi zaradi svojih oblačil na raznih dogodkih, je zasnovala svojo modno kolekcijo. Foto: EPA
Ne le, da je Britney Spears s pesmijo Baby One More Time zaslovela, mnogi njen uspeh pripisujejo tudi šolski uniformi, v kateri se je pojavila. 16-letnica je vsako leto izdala nov album, zadnja leta pa se v medijih veliko več kot zaradi glasbe pojavlja zaradi burnega zasebnega življenja.
Do tal segajoči, črni plašči so dobili največ zagona po uspehu filma Matrica, ki sta mu sledili še dve nadaljevanji, to pa je prineslo še več črnih plaščev.
Prvinski nagon mogoče ni postal kulten zaradi oblačil, ampak zaradi tega, kar se je skrivalo pod njimi oziroma se ni. Neponovljiv prizor prekrižanja nog Sharon Stone, kjer razkrije, da ne nosi spodnjega perila, se je vtisnil v spomin marsikaterega gledalca.
Da je nastala nova modna ikona, je bilo jasno že kmalu po prvem delu serije. Junakinja Sarah Jessice Parker Carrie je širšo javnost seznanila s čevlji Manola Blahnika, saj si je s tem visoka moda pridobila mesto tudi na televiziji. Vse štiri glavne junakinje so v seriji razvile svoj modni slog, izborile pa so si tudi, da so po koncu snemanja lahko obdržale vso garderobo. Foto: EPA