"Fascinatorji", kakršna sta si na poroki Williama in Catherine omislili princesi Eugenie in Beatrice, v kraljevi loži niso (več) zaželeni. Foto: EPA

Ta vključujejo tudi prepoved "fascinatorjev", malih klobučkov, ki si jih rada nadene žena princa Williama, Catherine, pa tudi druge slavne osebnosti.

Po številnih kritikah, da so se standardi oblačenja na enem glavnih in najprestižnejših družabnih dogodkov v Veliki Britaniji v zadnjih letih poslabšali, bo na tokratni dirki sodelovala skupina posebej izurjenih stilskih svetovalcev, ki bodo na voljo obiskovalcem.

Za neprimerno oblečene izhod v sili
Na obešalnikih pred vhodom bodo tako na razpolago telovniki, kravate, rute in drugi kosi oblačil, če se bo na torkovi konjski dirki kdo izmed 300.000 težko pričakovanih gostov pojavil neprimerno oblečen.

"Dirka Royal Ascot je ena najpomembnejših v Evropi in ena največjih športnih in družbenih prireditev na svetu. Zato smo se potrudili, da bi zagotovili primerna pravila oblačenja, ki so jasna, izvedljiva in skladna z željami obiskovalcev," je povedal izvršni direktor dirke Charles Barnett.

Nova pravila tako posebej določajo, da v kraljevi loži, od koder si bodo dirko ogledali britanska kraljica Elizabeta II. in drugi visoki gostje, niso več dovoljeni t. i. fascinatorji.

"Klobuke je treba nositi. Naglavno okrasje s podlago, ki je široka najmanj deset centimetrov, pa je sprejemljivo namesto klobuka," določajo nova pravila. Poleg tega morajo ženske nositi krila "spodobne dolžine", ki segajo tik nad kolena ali so daljša. Moški morajo nositi črno ali sivo obleko s telovnikom in kravato, črn ali siv cilinder in črne čevlje.

Pravila zunaj kraljeve lože so nekoliko manj stroga, a morajo ženske kljub temu nositi klobuk, obleke brez naramnic ali odkrita ramena pa so prepovedana. Moški morajo priti oblečeni v obleko in kravato, še navaja AFP.