V preteklosti so kopalke segale vse do kolen. Foto:
V preteklosti so kopalke segale vse do kolen. Foto:
EPA/Kopalke
Neki novinar je za bikini dejal, da odkrije o ženski vse, le priimka od njene matere ne.
Burkini
V muslimanskem svetu ženske plavajo v t. i. burkiniju, oblačilu, ki prekrije celotno telo.
Ursula Andress
Bondovo dekle Ursulo Andress so v neki raziskavi izbrali za najbolj seksi "bikini dekle" vseh časov in s tem počastili 60-letnico znamenitih kopalk.

Naši predhodniki, vse od Adama in Eve, so bili nudisti, tudi v stari Grčiji in Rimu so se ženske in moški kopali goli. A kot pričajo nekatere poslikave, so ženske nosile tudi dvodelne kopalke. V srednjem veku je golota postala neprimerna, redki, ki so se kopali, so plavali kar v vsakdanjih oblekah.

Volnene kopalne obleke
Prva posebna obleka za plavanje se je pojavila konec 18. stoletja, ko sta plavanje in odhajanje na morje znova postali priljubljeni, bila pa je podobna oblekam, v katerih so takrat spali. Prvi ženski plavalni kostim so predstavili leta 1825, v manj kot dveh stoletjih pa se je obleka, ki je prvotno pokrivala vse telo, spremenila v le nekaj krpic.

Kopanje v nogavicah in stezniku
Cilj prvega ženskega plavalnega kostima je bil, da skrije obliko telesa - prve kopalke je predstavljala obleka, pod katero so ženske nosile steznike, poleg tega pa so se v vodo podale s črnimi nogavicami in klobukom. Že kopanje brez nogavic se je pojmovalo za zelo drzno.

Te obleke, ki so jih Francozi in Američani proizvajali v velikih količinah, so bile narejene iz volne, zato plavanje v njih ni bilo ravno prijetno, saj so bile obleke, namočene z vodo, težke tudi več kilogramov.

Sčasoma je moda za plavanje postajala vse udobnejša. Ženske kopalke so začeli šivati iz čvrste bombžane tkanine, tunika s kratkimi rokavi v mornarskem slogu je segala vse do kolen. Pod tuniko so ženske nosile steznik in dolge hlače do gležnjev.

V zapor zaradi neprimernih kopalk
Ženske so v steznikih, ovitih v tkanino, hodile v vodo le do bokov, vse dokler ameriška plavalka in igralka Anette Kelermann ni naredila revolucionarnega koraka. Anette je namreč dvignila veliko prahu, ko se je na plaži v Bostonu pojavila v enodelnih kopalkah, ki so bile narejene po vzoru moških, saj so kopalke odkrivale njene obline. Zaradi tega so jo celo aretirali.

Enodelne kopalke, ki so bile brez rokavov in dolgih hlač, so se udomačile šele po prvi svetovni vojni. Kopalke so postajale vse bolj odprte, po prvih enodelnih kopalkah, ki so odkrivale rame, dekolte in noge, so se v 40. letih pojavile še izzivalnejše dvodelne kopalke.

"Atomski" bikini
Daleč največ prahu pa je dvignil bikini. Louis Reard, eden odgovornih za oblikovanje priljubljenih kopalk, je imel namreč prav, ko je dejal, da bodo ti pretresli svet s skoraj enako močjo kot jedrsko orožje. 5. julija 1946 se je Michelline Bernardini na modni reviji sprehodila v bikiniju in s tem šokirala svet ter ga ob tem razdelila na dve neenaki polovici. Bilo je jasno, da bodo bikiniji imeli težko pot uveljavitve. Na takratni modni reviji je eden izmed novinarjev dejal, da bikini razkrije o ženski vse, le materinega dekliškega priimka ne.

Bikini je v sedemdesetih letih postajal vse manjši. Z leti je golota postajala vsemanjši tabu, ženske so se začele na plaži pojavljati le v toplesu. Na začetku 21. stoletja je sledil še prodor tangic na plažah Brazilije, kar se je pozneje uveljavilo tudi v Ameriki in Evropi.

Enodelne kopalke spet priljubljene
Letošnje poletje so se po dolgem času na velika vrata vrnile enodelne kopalke. Kaj pa nam bodo prinesle nove modne smernice? Kot smo poročali, lahko kupite kopalke za enakomerno porjavelost, modni oblikovalci pa že kujejo ideje za še revolucionarnejše kopalke.