Podjetje pravi, da je finančna globalna kriza kriva za njihove finančne težave. Foto: EPA
Podjetje pravi, da je finančna globalna kriza kriva za njihove finančne težave. Foto: EPA

Da je recesija zajela tudi modni svet, dokazuje tudi najnovejša novica, da gre v stečaj ena najboljših francoskih modnih znamk. Predsednik uprave Nicolas Topiol je povedal, da je ameriški velikan Falic, ki je lastnik modne hiše Lacroix od leta 2005, imel pogovore s potencialnimi vlagatelji, a so pogajanja padla v vodo zaradi finančne krize.

Lacroix je znan po svojih ekstravagantnih in izjemno dragih kolekcijah, v katerih pogostokrat združuje na prvi pogled nezdružljive vzroce, detajle in materiale. Oblikovalčev zaščitni znak so glamurozne večerne obleke, ki so jih na rdeči preprogi nosile tudi Nicole Kidman in Hellen Mirren, leta 2004 je oblikoval obleke za kraljico popa Madono, ki jih je nosila na turneji. Pevka Christina Aguilera se je poročila v poročni obleki Cristiana Lacroixa.

V finančni krizi se je znašla tudi konkurenca Cristiana Lacroixa. Modnemu oblikovalskemu paru D&G grozi tožba zaradi neplačanih davkov, ki so presegli milijardo dolarjev. S finančnimi težavami se spopadajo tudi Gianfranco Ferre, Santo Versace, Mariuccia Mandelli of Krizia, Giorgio Armani, Gerolamo Etro in Aldo Pinto ter Roberto Cavalli.

Nekaj stvaritev Cristiana Lacroixa si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

D. S.