Jennifer Grey kot Baby in Patrick Swayze kot Johnny. Umazani ples so sicer snemali v Mountain Lake Lodgeu v Pembroku v Virginiji. Foto: IMDB
Jennifer Grey kot Baby in Patrick Swayze kot Johnny. Umazani ples so sicer snemali v Mountain Lake Lodgeu v Pembroku v Virginiji. Foto: IMDB

Vzrok požara še preiskujejo, so pa imeli gasilci kar nekaj težav z gašenjem, tako preraslo je bilo zapuščeno poslopje, poroča CNN. Ko je gasilcem le uspelo pogasiti požar, so lahko le še pripeljali buldožer in ostanke nekoč veličastnega hotela porušili.

Večji del zapuščenega kompleksa so porušili že leta 2018, a je nekaj struktur ostalo.
Grossinger's, ki se je odprl leta 1919 pod imenom Grossinger's Terrace Hill House, je bil hotel, osredotočen na judovske goste, zato so bili njegovi obiskovalci večinoma Judje iz New Yorka.

Ta del pokrajine Catskills je postal znan kot t. i. pas boršča. V obdobju, ko je bil mnogo judovskim družinam prepovedan vstop v podeželske klube in na poletne tabore, je vrsta letovišč na tem območju postala nekakšno dopustniško zatočišče za judovsko skupnost.

Na prizoriščih v pasu boršča so svoje veščine nastopanja v živo brusili znani komiki, kot so Jackie Mason, Woody Allen, Don Rickles in Milton Berle.

Hotel Grossinger's v boljših časih.
Hotel Grossinger's v boljših časih.

Odraščanje v Grossingerju

V Umazanem plesu, filmski uspešnici, ki je premiero doživela leto dni po zaprtju Grossingerja, je glavno vlogo odigrala Jennifer Grey kot Baby Houseman, judovska najstnica, ki se zaljubi v hotelskega plesnega inštruktorja, ki ga je upodobil Patrick Swayze.

Čeprav je zgodbo po scenariju Eleanor Bergstein navdahnil Grossinger's, Umazanega plesa niso posneli v tem hotelu, ampak v Mountain Lake Lodgeu v Pembroku v Virginiji.

Tania Grossinger, ki je odrasla v letovišču, je leta 2008 objavila knjigo spominov z naslovom Odraščanje v Grossingerju.

Prav tako je napisala knjigo za otroke z naslovom Jackie in jaz o svojem prijateljstvu z zvezdnikom bejzbola Jackiejem Robinsonom, rednim obiskovalcem tega hotelskega letovišča.