Na razpis je prispelo 26 vlog. Foto: Planinska zveza Slovenije/Dan Briški
Na razpis je prispelo 26 vlog. Foto: Planinska zveza Slovenije/Dan Briški

Sredstva morajo vlagatelji porabiti v letošnjem in prihodnjem letu. V okviru razpisa je predvideno še eno odpiranje vlog, rok za prijavo je 1. oktober, na voljo pa je še dobrih 1,1 milijona evrov.

Uspešne prijavitelje so pozitivni sklepi v nabiralnikih razveselili v petek. Med njimi je tudi Aleš Drekonja, predsednik Planinskega društva Preddvor, v katerem načrtujejo obnovo koče na Sv. Jakobu: "Nov toplovod v koči, nova elektrarna na strehi oziroma dopolnitev obstoječe, čistilna naprava, menjava dotrajanih starih oken, vrat, novo pročelje, prezračevalnik zraka in še nekaj malenkosti. Na razpisu smo prejeli 55.000 evrov, skupna vrednost pa računamo, da bo okoli 80.000 evrov."

Razpis za energetsko sanacijo planinskih koč je bil sploh prvi tovrstni razpis ministrstva za gospodarstvo do zdaj, pojasnjuje vodja Sektorja za izvajanje nacionalnih in EU projektov na gospodarskem ministrstvu Aljaž Žumer.

"Na odpiranje je prispelo 26 vlog, od tega je bilo pet negativnih. Nekateri projekti so bili premalo ambiciozno zastavljeni, kar je pomenilo premalo prejetih točk. Od njih se pričakuje 20 odstotkov lastnih sredstev, država pokrije pet odstotkov, preostalo pa Evropska unija."

Kot pravi predsednik Planinskega društva Podbrdo Tomaž Štenkler, so se na razpis za obnovo doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti želeli prijaviti tudi sami, arhitekt je že izdelal idejno zasnovo.

"Vendar smo žal, ko smo prišli do bank, ugotovili, da nam zneska posojila, ki smo ga želeli dobiti, ne morejo odobriti. Lastnih sredstev je res 20 odstotkov, vendar je tukaj še DDV, kar na koncu pomeni, da mora društvo prispevati 40-50 odstotkov svojih sredstev. Ko greš v takšno celostno obnovo, kot smo si jo mi zamislili, so zraven še določeni neupravičeni stroški."

Kljub temu so odločeni, da načrti ne bodo ostali zgolj na papirju. Preostali znesek, 1,1 milijona evrov, bodo na gospodarskem ministrstvu razdelili na drugem odpiranju vlog, rok za prijavo je 1. oktober, pogoj pa je, da je koča vpisana v register obratov Planinske zveze Slovenije.