Kolesarjenje v naravi je med epidemijo postalo še bolj  priljubljeno. Foto: BoBo
Kolesarjenje v naravi je med epidemijo postalo še bolj priljubljeno. Foto: BoBo

Ko bo kolesarska trasa popolnoma končana v vseh državah, bo v celotni dolžini več kot 10.000 kilometrov povezovala 20 držav od Barentsovega do Črnega morja vzdolž meje med nekdanjim socialističnim in kapitalističnim blokom.

Mreža kolesarskih poti ob meji med Slovenijo in Madžarsko je dolga nekaj več kot 344 kilometrov.

Za skupno kolesarsko turistično pot na obmejnem območju so pridobili evropska sredstva, projekt pa je bil vreden skoraj 2,3 milijona evrov.

Kupili kolesa, uredili počivališča

Kot pravijo partnerji projekta – na slovenski strani so sodelovali Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Občina Lendava in Znanstvenoraziskovalno središče Bistra Ptuj – so s projektom turistične znamenitosti obmejnega območja, ki so bile prej neznane in odmaknjene, postale bolj prepoznavne in konkurenčne, s tem pa se uvrstile med aktivne elemente lokalnega in čezmejnega turizma.

Sorodna novica Kolesarstvo: "Samo Bog ve, kaj vse nas še čaka v prihodnjih letih"

Vzpostavili so mobilno aplikacijo in kolesarski turistični zemljevid v štirih jezikih, na 21 lokacijah slovensko-madžarskega mejnega območja so vzpostavili kolesarske centre s sodobnimi počivališči in izposojevalnicami navadnih in e-koles s polnilnicami, pa tudi prenočišča za kolesarje. Kupili so 59 navadnih in 19 električnih koles.

Drugi pomemben dosežek projekta je po mnenju partnerjev označitev slovensko-madžarskega odseka mednarodne kolesarske poti vzdolž nekdanje železne zavese in s kolesom prevoznih območnih poti, vzpostavljena pa je tudi nova kolesarska povezava med državama.

Poleg označitve odsekov so v projektu postavili več deset kolesarskih prometnih znakov in smerokazov ter označili pet spominskih krajev železne zavese: Števanovci; Park mejnih kamnov (Szalafő-Pityerszer), Park prijateljstva (Bödeháza), stražni stolp Riganóc (Bödeháza), zaklonišče Lovászi.

Kot nadgradnjo kolesarskih in zelenih poti so partnerji pripravili zasnovo in publikacijo o regionalnih tematskih poteh, v okviru katere je bilo identificiranih sedem tematskih poti: Alternativna trasa železne zavese, Pot mest od Drave do Zale, Tematska pot Aquila, Kolesarska termalna pot, Tematska pot Velike Krke, Kolesarska tematska pot Őrség-Goričko in Tematska kolesarska pot ob Muri.

Podonavska: Kolesarjenje ob železni zavesi