Dogodek je namenjen promociji pršuta in kraških vin, predvsem terana. Foto: Organizator
Dogodek je namenjen promociji pršuta in kraških vin, predvsem terana. Foto: Organizator

Praznik terana in pršuta tudi letos poteka v prvi polovici avgusta. Organizacijske niti praznika je po dolgih letih znova prevzela krajevna skupnost Dutovlje. "Domačini drugače čutijo, če domačini organizirajo praznik," je dejal član organizacijskega odbora Branko Može in poudaril, da so delo začeli že pred več kot pol leta.

V okviru praznika bodo po vsem Krasu odprte vinske kleti, obiskovalce pričakujejo v kleti Vinakras, pršutarni v Šepuljah, na gradu Štanjel in v kobilarni Lipica.

Ocenjevanje vinarji zelo cenijo

Dogodek je namenjen promociji pršuta in kraških vin, predvsem terana. Vsako leto v okviru praznika deset najboljših vinarjev predstavi svoja vina, pripravi se tudi ocenjevanje. Letos je komisija ocenila 45 vzorcev lanskega in predlanskega letnika in nekaj starejših vzorcev.

"Za nas ima to velik pomen, ker je to največje ocenjevanje teranov na svetu, glede na to, da je teran samo tukaj," je dejal drugouvrščeni vinar Matej Rogelja iz Tomaja in poudaril, da se na to ocenjevanje prijavijo skoraj vsi vinarji Krasa.

Vina je torej že predstavilo deset najbolje ocenjenih vinarjev, prisotni so bili tudi nekateri kraški pršutarji. Dogodek je pritegnil razmeroma veliko ljudi.

Pomemben tudi glasbeni program

Vrhunec praznika bo sicer, kot je že od leta 1970 tradicija, 10. in 11. avgusta v Dutovljah. V nedeljo popoldne bo tradicionalna povorka kmečkih vozov, letos je napovedanih osem vozov.

Prireditelji so povabili tudi številne glasbene izvajalce, saj naj bi po ugotovitvah Možeta obiskovalcem veliko pomenilo, kdo igra – nekateri namreč pridejo samo na glasbeni del. Med drugim bodo nastopili Luka Basi, Miran Rudan Indesign, Ansambel Nebojsega, Zvita Feltna in Modrijani.

V soboto in nedeljo bo v Dutovlje vozil brezplačni linijski avtobus.