Tamerza je največja tunizijska gorska puščava. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Tamerza je največja tunizijska gorska puščava. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Trgovci v tej gorski puščavi, ki leži »bogu za hrbtom«, prodajajo vse mogoče: od rut in preprog do kameleonov, želv in sadik palm. Zdi se, da za prodajo turistom v Tuniziji ni prav nobenih meja. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Tamerza je še ena izmed maloštevilnih gorskih oaz v Tuniziji, pri čemer velja povedati, da je med vsemi največja. Leži v goratem svetu severnoafriškega Atlasa, in sicer severno od tunizijskih slanih jezer in nedaleč stran od meje z Alžirijo.

Spektakularno nasprotje med živo in neživo naravo
Zelene površine je v puščavah mogoče najti le tam, kjer je voda. Gmote zelenja, ki se je razrasle po Temerzi, hranijo studenci, ki izvirajo v pustem in enoličnem gorovju. In prav to spektakularno nasprotje med živo in neživo naravo na obrobju Atlasa predstavlja za obiskovalca pravo pašo za oči, ki se zasidra globoko v spomin.

Tamerza slovi po dveh slapovih oz. kot soteska, ki združuje oazo in starodavno, zdaj zapuščeno mestece. V Tamerzi stoji tudi novo naselje, ki pa ni tako impresivno, čeprav skuša naklonjenost pridobiti z rekonstrukcijo stare tunizijske arhitekture, pomešane z modernim slogom. Na tem koščku sveta je turistični obisk žal množičen, Tunizijci so namreč pravi profesionalci, ko gre za prodajo njihovih naravnih in kulturnih danosti, kričanje trgovcev in prerivanje obiskovalcev pa sta tako tudi sredi gora del vsakdana.

Ena najbolj očarljivih točk tunizijskega turizma
Kljub temu se to gorsko oazo splača obiskati. Skupaj s Chebiko, o kateri je MMC že pisal, po mnenju pisca tega prispevka spada med najbolj očarljive točke tunizijskega turizma. Pojasniti velja, da se srca obiskovalcev te severnoafriške dežele dotaknejo že navadne puščavske oaze, tiste v gorah pa enostavno jemljejo dih. Ne moreš kaj, da te ne bi uročile.

Marjetka Nared