Legendarna vozovnica InterRail je mnogim generacijam omogočila poceni, udobno in po lastni meri ukrojeno spoznavanje Evrope. Foto: BoBo/Borut Živulović
Legendarna vozovnica InterRail je mnogim generacijam omogočila poceni, udobno in po lastni meri ukrojeno spoznavanje Evrope. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vozovnica InterRail, ki omogoča neomejeno potovanje z vlakom v izbranem časovnem obdobju, je bila uvedena 1. marca 1972, namenjena pa je bila popotnikom, starim največ 26 let, ki so si želeli raziskati Evropo.

Vozovnice pa že dolgo niso več namenjene le mladim, temveč se z njimi na potovalno doživetje lahko odpravijo po srcu mladi vseh starosti, tudi starejši od 60 let.

Petdeset let po tem, ko so prvi InterRail potniki začeli odkrivati Evropo z vlakom, so tako pripravili ponudbo, s katerimi želijo k potovanju z vlakom spodbuditi vse generacije.

50-odstotni popust velja za daljše neprekinjene "globalne karte". Te omogočajo neomejeno potovanje za en, dva ali tri mesece po nacionalnih železnicah 33 sodelujočih držav.

Vozovnice, kupljene v akciji, je mogoče uporabiti kadar koli v naslednjih enajstih mesecih, pri čemer ni treba navesti datuma začetek potovanja vse do odhoda.

Akcija po polovični ceni velja do torka, 10. maja, do 23.59.

Vozovnice InterRail ne pomenijo le cenejših potovanj z vlakom, temveč ponujajo tudi številne druge popuste, na primer za potovanje z nekaterimi pomorskimi prevozniki, popust za potovanje z vlaki zasebnih železnic in popuste ali celo brezplačni ogled nekaterih muzejev.

"Moramo se vkrcati na vlak"
Nizozemska organizacija Eurail BV, ki sodeluje v akciji, je sporočila: "Promocija poteka ob dnevu Evrope, ki je 9. maj, s čimer se poklanja evropski enotnosti in kulturni izmenjavi, ki sta bistvo InterRaila že od samega začetka."

Helen Coffey, urednica potovanj pri britanskem Independente, je ob akciji spomnila na podnebne spremembe. "V zvezi s podnebjem vemo, da moramo izstopiti iz letala in se vkrcati na vlak, kjer koli je to mogoče. Vozovnica InterRail uteleša vse najboljše lastnosti počasnega potovanja: vzeti si čas za dosego cilja, imeti svobodo, da si prilagodljiv glede tega, kje in kdaj se ustaviš ... Del 'priti tja' je enako vznemirljiv kot sam cilj."