V Kopru križarka, polna ameriških turistov

Zaradi še veljavnih ukrepov ob epidemiji covida-19 ladje niso popolnoma zasedene, nekatere zgolj polovično.

Tisoč potnikov in 800 članov posadke je v Koper pripeljala potniška ladja Marina. Večina njenih potnikov se je odpravila po mestnih ulicah, uživala v toplem spomladanskem soncu in z velikim zanimanjem odkrivala posebnosti mesta.

Na Američane je majhno mestece naredilo velik vtis. "Zdi se zelo mirno in prisrčno," je povedala ena od potnic. Njen mož pa: "Čutiti je bogato evropsko zgodovino, Benečane, moč stare Evrope. V bistvu je zelo zanimivo."

"Zelo sproščeno je in to mi je všeč," je povedala neka druga ameriška potnica. "Ljudje so videti zadovoljni in zelo prijazni so."

Pritrdila ji je sopotnica: "To so najprijaznejši ljudje, kar sva jih spoznala v Sredozemlju."

Koper izkoristil prepoved ladij v Benetkah

Turiste so zadnji dve leti pogrešali tudi trgovci in gostinci. "Vsekakor so ladje zelo dobrodošle. Sploh pa v tej situaciji," je povedala trgovka Branka Šišljavič.

"Za Koper to pomeni zelo veliko, nam to morda prinese 10–20 odstotkov več prihodkov, ampak smo zadovoljni, seveda, tudi s tem," meni zlatar David Tomovski.

"Neki dodatni del so naredile tudi Benetke, ker ladje tja več ne smejo in se zato razporejajo malo v Tržič (Monfalcone), malo v Trst in malo v Koper," pa razlaga Jana Tolja z Mestne občine Koper.

Letos je pri zasedenosti ladij še čutiti posledice omejevalnih ukrepov ob epidemiji, po pričakovanjih bo torej prihodnja sezona bistveno boljša kot letos.