Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svetniki so skoraj enoglasno izglasovali več predlogov, ki bodo nekoliko omejili razvrat in razgrajanje turistov. Javni red in mir v okolici eni najbolj znanih svetovnih turističnih atrakcij bodo v Amsterdamu skušali vzdrževati tudi s prepovedjo obratovanja spolnih delavk po tretji uri zjutraj. Oba predpisa bosta na veselje lokalnih prebivalcev, ki so se več let pritoževali nad turisti, začela veljati maja.

Prav tako bodo restavracije in bari ob petkih in sobotah morali svoja vrata za obiskovalce zapreti do druge ure zjutraj,po prvi uri zjutraj pa nobenemu turistu ne bo dovoljeno vstopiti v staro mestno jedro nizozemske prestolnice, poroča BBC.

Milijoni turistov postali preveč za domačine

Številni obiskovalci mesta so presenečeni tudi, ko izvejo, da je prodaja alkohola v trgovinah in barih Rdeče četrti med četrtkom in soboto dovoljena zgolj do šestnajstih. Poleg tega pa je uživanje alkohola na javnih površinah prepovedano tako rekoč povsod v Amsterdamu.

Amsterdamska toleranca do v več državah prepovedane droge vsako leto privabi več milijonov turistov, a to domačinov ne zanima več. Sicer je prodaja marihuane v posebnih kavarnah dovoljena, vendar strogo regulirana. Ena izmed zahtev oblasti je tudi ta, da kavarne poskrbijo za mir v svojih prostorih in okolici. Ulična preprodaja je podobno kot drugje strogo prepovedana, kar pa ni odvrnilo preprodajalcev, ki so zaradi poplave turistov našli v tem dober način hitrega zaslužka.