Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aljaški uradniki so sporočili, da se, potem ko je bila usoda avtobusa nekaj časa neznana, z aljaškim univerzitetnim muzejem usklajujejo, da bo avtobus na ogled tam.

Junija so avtobus odstranili in nato dobili več deset prošenj oziroma predlogov od posameznikov, muzejev in institucij, ki so imeli najrazličnejše načrte, kako bi avtobus razstavili in ohranili.

Oblasti so se potem odločile, da bodo premislile in se uskladile o prošnji univerzitetnega muzeja, saj je imela več prednosti – med drugim imajo osebje, ki bo lahko restavriralo in razstavilo vozilo. Hkrati bo ministrstvo za naravne vire še vedno ostalo lastnik avtobusa in bo tudi v prihodnosti lahko odločalo o njegovi usodi – med drugim tudi o tem, ali ga bodo za razstave posodili komu drugemu.

"Od vsega izraženega interesa za razstavljanje avtobusa je muzej najbolje ugodil našim pogojem, s katerimi želimo ta zgodovinski in kulturni objekt ohranjati na varni lokaciji, kjer ga bo javnost lahko v celoti doživela s pravo mero varnosti in spoštovanja, hkrati pa v ozadju ne bo nekih posebnih dobičkarskih interesov," je dejal predstavnik ministrstva za naravne vire Aljaska Corri Feige.

"Verjamemo, da lahko avtobus dolgoročen dom dobi v muzeju, ki ga lahko pomaga ohraniti in povedati zgodbo vseh teh ljudi," dodajajo. "Lahko počastijo tako vsa ta življenja in sanje kot tudi smrti in trpljenje, povezane s tem vozilom. In to lahko storijo s spoštovanjem in dostojanstvom."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za dve obiskovalki izlet usoden

Avtobus je zaslovel po romanu Jona Kraukerja in istoimenskem filmu, dobitniku zlatega globusa in dveh nominacij za oskarja – V divjini. Film je posnet po resnični zgodbi in govori o mladem študentu, ki je leta 1992 v iskanju avanture odšel v divjino. 24-letnik je umrl od lakote, ko se ni mogel vrniti zaradi hudih vremenskih razmer. Vodil je dnevnik, ki so ga našli po njegovi smrti.

Z leti se je več ljudi, ki so se podali na romanje proti avtobusu številka 142, poškodovalo ali nasedlo. Za dve obiskovalki je bil izlet usoden – leta 2019 je 24-letna Belorusinja Veramika Maikamava želela prečkati naraslo reko, vendar jo je tok vode odnesel, nekaj let pred tem je enaka usoda doletela 29-letno Švicarko Claire Ackerman. "Spodbujamo ljudi, da brezskrbno uživajo na divjih območjih Aljaske in razumemo, da je avtobus zelo priljubljen," je še dejal Feige. "Vendar je to zapuščeno in propadajoče vozilo zahtevalo številna nevarna in draga reševanja. Še pomembnejše pa je, da je obisk turistične znamenitosti nekaj obiskovalcev stal življenja."