Hribovje v Kašmirju mnoge spominja na lepote Slovenije. Foto: RTV SLO
Hribovje v Kašmirju mnoge spominja na lepote Slovenije. Foto: RTV SLO
Jezero Dal
Po jezeru Dal v Kašmirju se lahko turisti popeljejo s čolni, imenovanimi šikare. Foto: RTV SLO

Kašmir je že več desetletij predmet spora med Indijo in sosednjim Pakistanom, saj si obe državi lastita to gorato ozemlje v himalajskem gorovju, ki poleg naravnih lepot ponuja tudi zgodovinske znamenitosti.

Turisti so Kašmir začeli zapuščati po letu 1989, ko so postali dejavni islamistični uporniki, v nasilju pa je umrlo nekaj deset tisoč ljudi. Po mirovnih pogovorih med obema državama leta 2003 je nasilje pojenjalo in turisti so se začeli vračati v Kašmir.

Še posebej veliko je domačih turistov. V prvih petih mesecih tega leta jih je Kašmir obiskalo 186.000, večinoma iz severnega dela Indije, kar je še enkrat več kot v istem obdobju lani, ko jih je bilo 98.000.

Pustolovski kampi za turiste
S postavitvijo pustolovskih kampov želijo v Kašmirju privabiti turiste, ki se navdušujejo nad plezanjem v gorskih stenah in pohodništvom v slikovitih himalajskih gorah.

Pozimi Kašmir nudi tudi smučanje, najbolj znano pa je smučarsko središče v Gulmargu, kjer vas na visoko ležeča smučišča popeljejo tudi s helikopterjem.

Indijsko ministrstvo za turizem načrtuje tudi postavitev pustolovskih kampov, ki naj bi jih vodila indijska vojska, s tem pa želijo privabiti predvsem mlade pustolovce. V vojaških pustolovskih kampih bodo turisti živeli tako kot vojaki, ti pa jih bodo vodili tudi na oglede zgodovinskih znamenitosti in jim prirejali pohodniške izlete ter plezanje v Himalaji.