Galeb – vladar Benetk? Foto: AP
Galeb – vladar Benetk? Foto: AP

Težava je postala že tako pereča, da je o njej razpravljala zveza hotelirjev v tem znamenitem mestu. Zapisali so, da morajo najti rešitev za "napadalne in nadležne" galebe. Opozarjajo, da so težave s temi pticami v zadnjih letih postale vse večje – neki galeb je nedavno iz rok sprehajalke, ki je občudovala stavbe na Trgu svetega Marka, "izpulil" sladoled in se posladkal z njim.

Čeprav so mnogi obiskovalci beneške lagune navdušeni nad množico belih ptic, ki se oglašajo nad njihovimi glavami, pa so lastniki hotelov organizirali celo seminar na to temo, piše Guardian. Na njem so staknili glave in iskali sveže ideje, kako pticam preprečiti krajo hrane za mizami na prostem. Opozarjajo, da galebi niso le zoprni, ampak lahko predstavljajo tudi tveganje za zdravje in higieno, prav tako delajo škodo na stavbah.

Vedno na preži za hrano. Foto: AP
Vedno na preži za hrano. Foto: AP

"Takoj ko se gostje usedejo za mizo, priletijo galebi in jim vzamejo hrano. Ves čas moramo menjavati namizne prte, krožnice in kozarce, veliko jih tudi razbijejo. Nekateri gostje se zaradi tega smejijo, drugi se jezijo," je dejal organizator seminarja Francesco Boemo.

A, kot dodaja Boemo, je boj proti galebom dvorezen meč, saj je treba najti načine, da se ptic ne poškoduje in se jim ne škodi. "Galebi so namreč zaščitena vrsta in se jih ne sme usmrtiti kot na primer miši," je dejal.

Ideja: najem sokolarja

Med predlogi za boj proti galebom so se znašli najem izurjenega trenerja sokolov, ki bi jh ulovil, njihovo odvračanje od mestnega središča s posebnim zvočnim sistemom ali neprijetne vonjave, ki jih človeški nos ne zaznava. Nekateri hoteli so dejansko že poskusili in poklicali na pomoč sokolarja, a da bi galebe lovil vsak dan, se je izkazalo za predrag "špas".

Zato sta se vsaj dva hotela, Gritti Palace in Hotel Monaco & Grand Canal, za zdaj odločila za mnogo cenejšo in preprostejšo rešitev – svoje goste sta opremila z vodnimi pištolami v oranžni barvi, saj naj galebi te barve ne bi marali. "Takoj, ko zagledajo pištole, odletijo. Ni jih treba niti uporabiti, dovolj je že, če so na mizi," je rešitev pohvalil predstavnik Grittija Paolo Lorenzini.