Foto: Reuters
Foto: Reuters

Domačin Mario Nason se je sprehajal s svojim sinom, ko je zagledal tri ljudi ob spomeniku na nabrežju. Bronasti spomenik, posvečen partizanki, ki je žrtvovala svoje življenje v času fašizma, stoji na nabrežju ob parku Giardini in je eden od le peščice kipov v Italiji, posvečenih ženskam.

"Krasen dan je bil. Opazila sva dva človeka, ki nekoga slikata. Potem sem videl neko čudno gibanje in žensko, kako povsem brezskrbno plava," je povedal Nason za CNN. "Zdelo se mi je, da je zagotovo nora, da plava sredi zime. Ampak potem sem videl, kako leze iz vode in pleza na kip samo s spodnjim delom bikinija. Vstala je, potem pa šla nazaj v vodo, povsem sproščena. Njen fant in še ena ženska sta preskočila ograjo in bila na spomeniku, da bi ulovila boljše fotografje. Tik ob njenih oblačilih."

Policija je žensko aretirala, jo oglobila z 350 evri zaradi nedostojnega vedenja in ji izdala 48-urno prepoved vstopa v mesto, kar jo je stalo dodatnih 100 evrov kazni. "Neverjetno je bilo, ker so ti turisti še kar spraševali, zakaj je to težava. Niti sanjalo se jim ni, kaj delajo narobe. Kot da bi šli v Rim, skočili v Fontano di Trevi, potem pa se čudili, zakaj tega ne smejo početi."

"Lahko rečete, kaj pa so storili hudega, saj niso nikogar ubili, ampak ko jaz potujem, če vidim vodnjak, ne dobim vzgiba, da bi skočil vanj. Če sem v Parizu in hodim vzdolž Sene, se ne vržem v reko. Če bi šel v Prago, odvrgel svoja oblačila na spomenik in šel plavat, se ne bi nič zgodilo? To je čista zdrava pamet. Zakaj počno ljudje te stvari v Benetkah, česar ne bi počeli nikjer drugje?"

Preveč razpuščenih turistov

Predstavnik lokalne policije je za CNN povedal, da je ženska ležala na spomeniku in posnemala mrtvo partizanko.

Izgredi turistov v Benetkah niso nič novega. Prejšnji teden se je neki moški slekel in skočil v Canal Grande, a ga niso ujeli. Spet druge so oglobili in izgnali iz mesta zaradi različnih prekrškov – lani poleti so prijeli škotskega turista, ki je po večernem popivanju skočil iz mostu Accademia v Canal Grande, leta 2019 pa so izgnali nemški par, ki je kuhal kavo na gorilniku za kampiranje pod mostom Rialto.

"Posedati na trgu svetega Marka s kosom pice ali kuhati kavo pod Rialtom je krasen posnetek za na Facebook, ampak če bi se 30 milijonov turistov tako vedlo, bi Benetke postale kamp," meni Nason.