Foto: AP
Foto: AP

"V zadnjih desetih letih se je teža turistov dvignila – in raje, kot da bi jih pred plovbo stehtali, omejujemo število potnikov," je za CNN povedal Andrea Balbi, predsednik beneške zveze gondoljerjev.

Ukrep se nanaša na klasične ozke gondole, ki plujejo po manjših kanalih. So pa zmanjšali tudi število potnikov za večje, t. i. gondole da parada, ki služijo večinoma kot taksiji po Canalu Grande (Velikem kanalu), s 14 na 12.

Po Balbijevih besedah gondoljerji zaradi težjega tovora težje usmerjajo gondole po kanalih.

Raoul Roveratto, predsednik zveze nadomestnih gondoljerjev, skupine, ki zastopa manj izkušene gondoljerje, pa je bil v pogovoru za časopis La Repubblica še precej neposrednejši pri izbiri besed.

Foto: AP
Foto: AP

"Turisti iz nekaterih držav so takšni, kot da bi nalagal bombe na čoln, ko pa je ta polno zaseden, trup potone in v gondolo pride voda," razlaga. "Plutje s pol tone mesa na krovu je nevarno."

Benetke znova sprejemajo turiste

V Benetkah ima trenutno licenco 433 gondoljerjev in 180 nadomestnih gondoljerjev, so pa pred kratkim zaradi pandemije in upada turistov krepko zmanjšali število delujočih gondol.

V Italiji je bila karantena tako stroga, da je zaradi skokovitega upada prometa voda v beneških kanalih postala očitno bistrejša. A država se zdaj počasi skuša vrniti v tirnice, Benetke pa si želijo znova pozdraviti turiste v to mesto na laguni.

Benetke niso prve, ki so morale poseči po drastičnih ukrepih zaradi teže strank. Leta 2018 je tako Grčija po pozivih aktivistov za pravice živali prepovedala obilnejšim turistom jahati osle na priljubljenem dopustniškem otoku Santorin, saj so živali zaradi pretežkih jezdecev utrpele poškodbe hrbtenice.