Presicce sicer velja za eno najlepših vasi v Italiji, v središču kraja kraljuje cerkev iz belega marmorja. Foto: Shutterstock
Presicce sicer velja za eno najlepših vasi v Italiji, v središču kraja kraljuje cerkev iz belega marmorja. Foto: Shutterstock

Akcije, v kateri hiše praktično podarjajo (oz. prodajajo za en evro), edini pogoj je, da prebivalci tam ostanejo vsaj nekaj let in hišo obnovijo, so v premnogih italijanskih in francoskih mestecih in vaseh že skoraj stalnica. Mladi se kljub številnim spodbudam s podeželja množično izseljujejo, ostajajo le starejši, a tudi teh je vsak dan manj, zato lokalne oblasti postajajo vse izvirnejše v svojih poskusih, kako v svoje kraje privabiti nove prebivalce.

Pred kratkim so tako na Sardiniji posameznikom začeli ponujati po 15.000 evrov denarne spodbude, da se preselijo na otok, v občini Presicce-Acquarica v južnoitalijanski pokrajini Apulija pa so ta znesek še podvojili. Vsak, ki se je pripravljen preseliti v kraj z dobrimi 10.000 prebivalci na peti italijanskega škornja, bo tako dobil do 30 tisočakov, kar bi moralo zadostovati za nakup nepremičnine in vsaj del potrebne obnove, po poročanju revije Forbes vabijo lokalne oblasti.

Presicce sicer velja za eno najlepših vasi v Italiji, a tako kot številna druga mesta na jugu počasi izumira. Da bi drastično upadanje števila prebivalcev vsaj delno omejili, so že pred leti uvedli finančne spodbude za novorojenčke – vsaka izmed 60 družin, ki se ga je razveselila lani, je tako dobila 1000 evrov –, a to padanja števila prebivalcev ni ustavilo, saj je lani umrlo 150 tamkajšnjih prebivalcev.

Presicce-Acquarica. Foto: Shutterstock
Presicce-Acquarica. Foto: Shutterstock

Ohranjanja kraja so se pred nekaj leti lotili tudi z birokratskega vidika – združili so se s sosednjim mestom Acquarica in s tem podvojili število prebivalcev, zaradi česar so od združitve leta 2019 letno upravičeni do milijona evrov več letnega prihodka. Del denarja namenjajo tudi za shemo spodbujanja priseljevanja, pri čemer podrobnosti sheme, ki so jo naslovili "Dobrodošli v Presicce-Acquarico", za zdaj še niso znane. Po navedbah Forbesa naj bi posamezniki dobili povrnjeno polovico stroškov nakupa in obnove nepremičnine do višine 30.000 evrov.

CNN ob tem poroča, da je solidno ohranjeno hišo z nekaj zemlje mogoče kupiti že za kakšnih 25 tisočakov. "V središču mesta je kar nekaj starih stavb, zgrajenih pred letom 1991, za katere si želimo, da bi jim nekdo vdihnil novo življenje," je za CNN pojasnil občinski svetnik Alfredo Palese in dodal, da je "res škoda, da stara mesta, polna zgodovine, čudovite arhitekture in umetnosti, počasi izumirajo".

Pojasnil je, da bodo natančnejše informacije glede sheme objavili v prihodnjih tednih. "Celotno financiranje bo najverjetneje razdeljeno na dva dela, del denarja bo namenjen za nakup, del pa za obnovo," je še dodal v pogovoru za CNN.