Prvi tovrstni bazen na svetu povezuje dve novozgrajeni stanovanjski stavbi. Foto: EPA
Prvi tovrstni bazen na svetu povezuje dve novozgrajeni stanovanjski stavbi. Foto: EPA

Bazen, ki so ga postavili med novozgrajenima blokoma v soseski Nine Elms v Londonu, povezuje zgornji nadstropji obeh stavb, namenjenih premožnejšim, plavanje v njem pa bo omejeno zgolj na stanovalce.

Izdelali so ga v ameriški zvezni državi Kolorado iz močne akrilne zmesi in ga nato čez Atlantik prepeljali z ladjo. Kot piše CNN, je bazen globok 3,2 metra, v dolžino meri 14 metrov, na obeh straneh, torej ob stavbah, pa sta nameščena sistema za filtracijo in nadzor temperature vode in njene kakovosti. Njegove stene so debele 200 milimetrov, dno pa še deset centimetrov več, zato, zagotavljajo pristojni, ni mogoče, da bi počil kljub dejstvu, da bo v zraku držal okoli 375 ton, kolikor tehta zgolj voda v njem.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na končno mesto so bazen dvignili z več žerjavi, pri čemer delo še zdaleč ni bilo preprosto, saj so imeli zelo malo manevrskega prostora, le okoli 30 centimetrov, navaja družba Embassy Gardens, ki je sosesko, vključno z bazenom, zgradila, saj so ga morali postaviti v že predtem nameščene jeklene nosilce.

Bazen bodo uradno odprli 19. maja na posebni prireditvi, ki jo bo vodil Roman Kemp, v vodo pa se bodo med prvimi potopile članice akrobatske sinhrone plavalne skupine Aquabatix.

V soseski Nine Elms, nekdanji industrijski coni, Embassy Gardens gradi več novih stanovanjskih stavb, še navaja CNN, cene pa se začenjajo pri dobrem milijonu funtov za dvosobno stanovanje. Samo na tem območju je trenutno v gradnji okoli 40 stanovanjskih stavb, glede na cene že zgrajenih pa ni pričakovati, da bo katera izmed njih namenjena manj premožnim Londončanom.

Foto: EPA
Foto: EPA