Foto: Fly Atlantic
Foto: Fly Atlantic

Fly Atlantic bo imel sedež v Belfastu na Severnem Irskem, letel pa bo tako po Evropi kot tudi čez Atlantik s cenovno ugodnimi poleti iz Belfasta v ZDA in Kanado.

Kot poroča CNN, bo njegova glavna težava, da čezatlantski zračni trg slovi po tem, da je izjemno težko kovati dobiček. Fly Atlantic bo šel po stopinjah družb Norwegian, WOW in Play, a od vseh treh je le eni uspelo s čezatlantskimi poleti. Norwegian je svoje polete v Severno Ameriko ukinil med pandemijo, medtem ko je šel Wow Air leta 2019 v stečaj.

Med tistimi, ki jim je spodletelo s poleti čez Atlantik, najdemo še Primera Air, linija družbe La Compagnie med Veliko Britanijo in ZDA za poslovni razred in celo British Airways, ki mu po pandemiji ni uspelo oživiti svojih poletov v poslovnem razredu med letališčem London City in New Yorkom.

Čezatlantski nizkocenovni trg je tako težaven, da je leta 2020 islandski umetnik Oddur Eysteinn Friðriksson kot umetniško instalacijo celo postavil lažno letalsko družbo, MOM Air. MOM Air je za svoje polete med Evropo in ZDA v dveh tednih, preden je Friðriksson potrdil, da gre za potegavščino, prejel 6000 prošenj za rezervacijo.

Fly Atlantic namerava iz Belfasta leteti na 35 destinacij, vozovnice pa naj bi šle na prodaj v začetku leta 2024. Začeli bodo z majhno floto šestih letal (najverjetneje Airbus A321 ali Boeing 737 MAX), v štirih letih pa jo povečati na 18 letal.

Vizija Belfasta kot letalskega vozlišča

Trenutno iz Belfasta ni neposrednih poletov v Severno Ameriko, v nasprotju z Dublinom, ki je priljubljena izhodiščna točka za polete v ZDA, saj lahko potniki opravijo mejnoi pregled še pred poletom. Omenjena ugodnost sicer velja samo v šestih državah sveta.

Direktor Fly Antantica Andrew Pyne je dejal, da ima družba "vizijo Belfasta kot močnega letalskega vozlišča, ki bo povezal Evropo s Severno Ameriko". "Proučili smo številne možnosti po Veliki Britaniji in Irski, a sta letališči Belfast International in Vinci izstopali v smislu infrastrukture, ki so nam jo ponudili, ter navdušenja in predanosti projektu. Severna Irska ima ponosno zgodovino letalstva in inženiringa, in navdušeni smo, da lahko gradimo na tej tradiciji, ko razvijamo letalsko družbo."

Novonastala družba že ima svoje pisarne na letališču, upa pa, da bo ustvarila tisoč delovnih mest.