Novozelandski potniki zaradi oddaljenosti otoka dobro poznajo tegobe na dolgih poletih, med katerimi je pogosto nezmožnost kakovostnega počitka.

Air New Zealand namerava septembra 2024 kot prva letalska družba na svetu uvesti letala, na katerih bodo ležišča na voljo tudi potnikom v ekonomskem, in ne samo v poslovnem razredu.

Potnikom bo na voljo "spalno gnezdo", v katerem bodo nameščeni individualni pogradi za šest ljudi, ki bodo prejeli tudi blazine, rjuhe, odeje in čepke za ušesa, navaja news.com.au.

Ideja za t. i. skynest se je letalski družbi porodila na podlagi povratnih informacij potnikov, ki so želeli predvsem več kakovostnega spanca, udobja in zasebnosti.

Storitev sicer ne bo poceni, saj bo za uro spanja treba plačati okoli sto novozelandskih dolarjev (58 evrov). Air New Zealand bo namreč ponudil štiriurne termine v vrednosti od 400 do 600 novozelandskih dolarjev (od 230 do 345 evrov). Rezervacija termina bo po načrtih na voljo tudi med poletom, če bodo mesta še na voljo.

Air New Zealand je idejo prvič predstavil že junija lani, ko so napovedali, da bodo pogradi nameščeni v floto letal Boeing 787 Dreamliner, ki jih uporabljajo denimo na povezavi med Aucklandom in New Yorkom, ki s 17 urami velja za enega najdaljših poletov na svetu.