Sardinija ni le kristalno morje in krasne plaže, temveč tudi razgibani gozdovi in hribovje. Foto: Pixabay
Sardinija ni le kristalno morje in krasne plaže, temveč tudi razgibani gozdovi in hribovje. Foto: Pixabay

Fundacija Cammino Minerario di Santa Barbara želi mladim turistom in pohodnikom poleg dih jemajočih plaž približati še druge lepote Sardinije. Zato so se odločili, da vsem obiskovalcem, mlajšim od 35 let, ki želijo prehoditi kar 500-kilometrsko rudarsko pot Santa Barbara, ponudijo brezplačne nastanitve.

Rudarska pot Santa Barbara na Sardiniji se vije skozi peščene sipine, hrastove gozdove in pečine visoko nad Sredozemljem. Sledi tudi stopinjam rudarjev in odklene del zgodovine tega osupljivega italijanskega otoka, poroča Euronews.

Pobuda fundacije 'Leg's go in Cammino' traja do 15. junija. Po prekinitvi v poletnih mesecih se znova zažene med 15. septembrom in 31. decembrom. Pohod, razdeljen na 30 etap v povprečni dolžini 16 kilometrov, bi skupno trajal približno mesec dni. Fundacija vsakemu pohodniku sicer ponuja samo tri brezplačne prenočitve, vendar je to po mnenju fundacije vsekakor dovolj, da motivirajo avanturiste in popotnike. Pobudniki bodo nudili brezplačen dostop tudi do nekaterih očarljivih nastanitev na poti, pa tudi v kampih in apartmajih z zajtrkom.

Povprečna prenočitev stane 25 evrov

Vsi, ki želijo sodelovati, bodo morali na spletni strani CMSB pridobiti potni list sprehajalca, v zameno za članarino, ki znaša pet evrov. Pohodniki bodo nato prejeli e-poštno sporočilo s tremi žetonskimi vavčerji, ki jih bodo uporabili pri rezervacijah na poti, pri čemer bodo izbirali med 24 možnostmi, povezanimi s fundacijo. Večina jih ima sobe za skupno rabo z drugimi pohodniki, povprečna cena ene nastanitve pa znaša približno 25 evrov, poroča Euronews.

Cammino je dobil ime po zavetniku rudarjev, h kateremu so moški molili, preden so se spustili v temne jame rudnikov. Pohodniki svojo pot začnejo v majhnem mestu Iglesias na jugozahodu otoka, nato pa se podajo po makadamskih in zapuščenih železniških tirih na mesec dolgo potovanje. Vsaka od 30 etap cammina avanturiste popelje mimo ruševin rudnikov in zapuščenih vasi. A vsi ostanki rudnikov niso iz industrijske revolucije; nekateri kolovozi so še iz rimskih časov. Najlepši deli 500-kilometrskega pohoda so gotovo dih jemajoči prizori jame San Giovanni, veličasten slap Piscina Irgas in hrastovi gozdovi Marganai.