Turistični boni so začeli veljati 19. junija 2020. Foto: BoBo
Turistični boni so začeli veljati 19. junija 2020. Foto: BoBo

Turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije v okviru pomoči zaradi covida-19 prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon – polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. V turističnih namestitvenih obratih za prenočitev ali prenočitev z zajtrkom pa jih je mogoče unovčiti še do konca junija.

Na Finančni upravi Republike Slovenija ob tem opozarjajo, da se, če bodo prenočitve opravljene v času pred tem presečnim datumom in po njem, z boni lahko plača le del letovanja do 30. junija, preostali znesek pa z drugimi plačilnimi sredstvi. Pri tem pozivajo ponudnike, ki bi želeli izvesti morebitne popravke ali spremembe podatkov v sistemu finančne uprave, naj to uredijo do konca tega meseca. "To pomeni, naj preverijo bone, ki jih imajo na statusu 'rezerviran'. in jih unovčijo ter izvedejo morebitne popravke podatkov do tega datuma," so zapisali.

Od začetka unovčevanja turističnih bonov, torej od 19. junija 2020 do 22. maja letos, je turistični bon unovčilo 1,65 milijona različnih upravičencev. Vsi niso porabili celotne vrednosti svojega bona – do 19. junija letos jih je bilo unovčenih za 287,19 milijona evrov, kar je 80,4 odstotka od zneska potencialno vseh bonov. Na voljo jih je bilo tako še za okoli 69,66 milijona evrov.

Največ so jih porabili na Obali, Gorenjskem in v termah. Prednjačila je predvsem občina Piran, kjer je bilo do 12. maja unovčenih za 48,71 milijona evrov bonov. Sledili sta občini Kranjska Gora in Moravske Toplice, kjer je bilo unovčenih po okoli 16 milijonov evrov bonov.

Do zdaj je bilo izkoriščenih za 78,4 odstotka vrednosti bonov 21

Boni 21 so kot dodatna oblika pomoči prebivalcem na voljo od 16. julija lani. Do 22. maja je te bone unovčilo 1,57 milijona upravičencev, do 19. junija letos je bilo porabljenih za 146,45 milijona evrov bonov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov, kar pomeni, da je bilo doslej izkoriščenih okoli 78,4 odstotka njihove vrednosti. Teh bonov je bilo tako na voljo še za 40,33 milijona evrov.

Sorodna novica Vsaj delno unovčenih 90 odstotkov turističnih bonov in 82 odstotkov bonov 21

Upravičenci lahko bon 21 do 30. junija unovčijo v turističnih nastanitvah, restavracijah in barih, knjigarnah, muzejih ter na koncertih, ob najemu športne opreme in obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Največ, 47 odstotkov vseh bonov 21, so upravičenci namenili za gostinske storitve, 34 odstotkov pa je bilo porabljenih v turizmu. 12 odstotkov bonov je bilo unovčenih na področju kulture, pri čemer jih je bilo okoli dve tretjini namenjenih za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov. Sedem odstotkov bonov je bilo porabljenih na področju športa.