Potnik hrane ne bi smel vzeti na letalo oziroma bi jo moral prej prijaviti. Foto: AP
Potnik hrane ne bi smel vzeti na letalo oziroma bi jo moral prej prijaviti. Foto: AP

V svoji ročni prtljagi je namreč imel dva sendviča, imenovana McMuffin, ki vsebujeta jajce in govedino, za povrh pa tudi kruh s šunko. Avstralske oblasti so ga kaznovale z 2664 avstralskimi dolarji kazni (1806 evrov). "Neprijavljene tvegane izdelke", kot so jih označili, je v njegovem nahrbtniku odkril pes po imenu Zinta, ki je izurjen za zagotavljanje biološke varnosti, piše CNN.

Avstralsko ministrstvo za kmetijstvo, ribolov in gozdove je namreč nedavno zaostrilo pravila glede vnosov hrane iz tujine, sploh za meso in mlečne izdelke, saj so z Balija, sicer priljubljenega počitniškega kraja za Avstralce in druge, poročali o izbruhu slinavke in parkljevke med živino.

"To bo najdražji obrok iz McDonald'sa za tega potnika do zdaj," se je na kazen odzval celo avstralski minister za kmetijstvo Murray Watt, ki je dodal: "Za kazen je plačal dvakrat več kot za letalsko vozovnico do Balija, a nimam nikakršnega razumevanja za ljudi, ki ne upoštevajo naših pravil o varnosti. Ta primer kaže na to, da vas bomo ujeli, če s seboj prinašate neprijavljeno hrano. V Avstraliji ni slinavke in parkljevke, in to želimo ohraniti."

Hrano so najprej testirali, ali vsebuje kakšne viruse, nato pa jo uničili.