Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Država je skupno sicer razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, ki jih je mogoče izkoristiti od 19. junija do najpozneje 31. decembra.

Bon je večina upravičencev (62,5 odstotka) doslej izkoristila v celoti pri enem ponudniku, mogoče pa jih je izkoristiti tudi v več delih.

Sorodna novica Junija domači turisti že na lanski ravni

Država je v sklopu tretjega svežnja protikoronskih ukrepov mladoletnim razdelila bone v vrednosti 50 evrov, odraslim pa v vrednosti 200 evrov. Upravičenci jih lahko porabijo za plačilo prenočitve oz. prenočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

S turističnimi boni so želeli pomagati turističnemu sektorju, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je z izvajanjem ukrepa zadovoljen.

Presodil je, da se bodo boni uporabili povsod po državi, tako da bo učinek ukrepa – poleg neposrednega priliva nastanitvenim obratom in posrednega učinka širše v panogi – tudi odkrivanje skritih kotičkov po državi. Po njegovem mnenju bi se lahko tudi v prihodnje delež domačih turistov v Sloveniji povečal.