V zadnjih dveh tednih je Etna izbruhnila že drugič. Foto: AP
V zadnjih dveh tednih je Etna izbruhnila že drugič. Foto: AP

Najvišji in najdejavnejši ognjenik v Evropi je znova izbruhnil v ponedeljek, pri tem pa se je oblak dima dvignil več kot 12.000 metrov visoko v zrak. Naselja v okolici Etne so tako znova prekrita s pepelom. Za nekaj ur so v ponedeljek zaprli letališče v Catanii, letalski promet pa je danes spet stekel.

Etna je sicer v zadnjem letu znova precej aktivna, saj je izbruhnila že več kot petdesetkrat. Kljub temu zaradi stalnega nadzora ognjenika in blagosti samih izbruhov ti navadno ne povzročijo hujših posledic, navadno se konča le s plastjo pepela, ki prekrije vse v okolici, tudi drugo največje sicilijansko mesto Catania, občasno pa lava uniči tudi hiše in obdelovalne površine.

Ulice bližnjega kraja Zafferana Etnea so prekrite s pepelom. Foto: AP
Ulice bližnjega kraja Zafferana Etnea so prekrite s pepelom. Foto: AP

Zadnje smrtne žrtve, povezane z izbruhom Etne, so bile leta 1979, ko je iz kraterja nenadoma začela bruhati "ploha" kamenja. To je ubilo devet ljudi in jih še 10 ranilo. Pred tem je bil smrtonosen tudi izbruh leta 1842, ko je umrlo najmanj 36 ljudi. A to je vseeno precej manj kot v 17. stoletju, ko naj bi v enem od številnih izbruhov umrlo kar 20.000 ljudi, navajajo zgodovinski viri.

Etna znova bruha