Pred 190 leti je v notranje dele jame prvič vstopil človek - Luka Čeč. Foto: MMC RTV SLO
Pred 190 leti je v notranje dele jame prvič vstopil človek - Luka Čeč. Foto: MMC RTV SLO

Pred 190 leti je domačin Postojnčan, Luka Čeč, prvič vstopil v nekatere notranje dele jame in s tem se je začel razvoj svetovnega krasoslovja. Pred napovedanim obiskom cesarja Franca I. se je domačin Luka Čeč odpravil na ogled Postojnske jame. Prvi v zgodovini je vstopil v nekatere dele jame in zaklical: "Tu je nov svet, tu je paradiž."

Postojnsko jamo so si lahko kmalu ogledali prvi obiskovalci - to so bili na začetku predvsem pomembni gostje, predsedniki in kronane glave, pozneje pa so si lepote kraškega podzemlja lahko začeli ogledovati tudi drugi in s tem se je začel turistični razcvet v Postojni.

To so bili obenem tudi začetki razvoja krasoslovja na svetu, ki je svoje znanstvene temelje dobil s predlogom Ivana Perka po ustanovitvi Inštituta za raziskovanje krasa v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Danes je Postojnska jama eden najbolj obiskanih turističnih krajev pri nas.

V enem letu, ko bo minilo še 190 let, odkar se je v knjigo obiskovalcev vpisal prvi - prestolonaslednik Ferdinand, bo v Postojnsko jamo stopil 33-milijonti obiskovalec.