Foto:
Foto:

Ena izmed njih je, da je neko dekle žejno zajelo vodo iz jezera, danes vodnjaka Manduševac.

Ko je potopila kanglico v vodo, so drugi ljudje zaklicali: "Zagreb, Manda, Zagreb!" Spet druga legenda pravi, da se je mesta ime prijelo zato, ker leži za hribom ("za breg"), kar pomeni, da leži za bregom reke Save.

Kakor koli, glavno in največje hrvaško mesto je zelo prijetno mesto, ravno prav veliko, da med sprehajanjem po njem dobiš občutek svetovljanskosti, in ravno prav majhno, da lahko ožje središče, strnjeno okoli Trga bana Josipa Jelačića, brez težav prehodimo. Sploh, če se vmes zamotimo še z neskončno veliko različnimi trgovinicami in lokali.

A. P.

Le streljaj od trga je zelo živahna tržnica, ki oživi zlasti ob sobotnih dopoldnevih. Takrat sadje in zelenjavo nakupujejo predvsem starejši Zagrebčani, mlajši raje še nekoliko poležijo po napornem petkovem večeru. Foto: RTV SLO/A. P.
Pa se vzpnimo še nekoliko višje, proti Kaptolu in Gornjem Gradu. Ulice tu so izredno simpatične, na njih pa se kar tre lokalov. Foto: RTV SLO/A. P.
Znamenita pisana streha cerkve svetega Marka ... Foto: RTV SLO/A. P.
... v njeni bližini pa stavba hrvaškega parlamenta - saborja. Na njej ponosno poleg domače plapola tudi evropska zastava, ki jo je mogoče v mestu videti precej pogosto. Foto: RTV SLO/A. P.
Spodaj pogled na vzpenjačo in najbolj živahno ulico Ilico, naravnost na sabor in cerkev svetega Marka. Že to bi bilo dovolj. Če pa dodamo še toplo pomladansko sonce sredi zime in prijetno glasbo ostarelega glasbenika, je idila popolna. Da, Zagreb ti da občutek domačnosti. Foto: RTV SLO/A. P.
Katedralo trenutno obnavljajo, a se vseeno mogočno dviga v nebo v samem središču mesta. Foto: RTV SLO/A. P.
Hmeljni napitek je tudi na Hrvaškem pijača, ki nikakor ne manjka na nobenem spisku. Čeprav se da dobiti veliko tujih piv, pa se najbolje prodajata domača Ožujsko in Karlovačko. Foto: RTV SLO/A. P.
Tipično zagrebško prevozno sredstvo je tramvaj. Karta za v eno smer, ki je veljavna 90 minut, stane 6,5 kune. Foto: RTV SLO/A. P.
Za konec še dva športna utrinka. Prvi je kip v prometni nesreči umrlega košarkaškega zvezdnika Dražena Petrovića, ki je postavljen v bližini nebotičnika Cibona Tower. Zraven kipa je tudi njegov muzej. Foto: RTV SLO/A. P.
Stadion Maksimir leži v neposredni bližini parka Maksimir, v katerem najdemo tudi živalski vrt. Foto: RTV SLO/A. P.