Pogled na Baško z mestnega pokopališča. Foto: RTV SLO
Pogled na Baško z mestnega pokopališča. Foto: RTV SLO
Barve jeseni
Barve jeseni so tu nekoliko drugačne, a vendar nič manj pisane. Foto: RTV SLO
Baška, Krk
Planota v ozadju je primerna za krajši vzpon. Foto: RTV SLO
Cerkev Svete Lucije
V cerkvici se nahaja kopija Baške plošče z najstarejšim zapisom v glagolici. Foto: RTV SLO

Pogled na prazno obalo, brez turističnega vrveža, kar je običajna slika poletnega dela sezone, je prav pomirjujoč. To pa ne pomeni, da vam bo dolgčas. Najpogumnejši se lahko sicer ob lepem sončnem vremenu še vedno okopajo v sedaj že prijetno hladnem morju na 1,8 kilometra dolgi peščeni plaži.

Otok Krk je s celino povezan z mostom, za katerega boste odšteli 30 kun (cca. 950 tolarjev). Če nimate avtomobila, na Krk vozi tudi avtobus. Če želite na otoku prenočiti, bo to najlažje v hotelu, ki ga lahko rezervirate že od doma. Večji hoteli so odprti vse do novega leta, cene so nižje kot v poletni sezoni, lahko najdete tudi takega, ki ima bazen. Pa poglejmo, kaj lahko jeseni tam še počnete.

Sprehodi in kolesarjenje
Zelo lepi so sprehodi po mestih, kjer je odprtih le še nekaj restavracij in slaščičarn. Ker se na plaži ne sončijo turisti, so lepi tudi sprehodi ob morju. Zahtevnejši se lahko odločite za krajši vzpon. Ena od možnosti je vzpon na Glavac iz Baške (184 metrov nadmorske višine). Med vzponon si lahko natrgate žajbelj, ki vam bo prišel prav v sezoni prehladov.

Če s seboj pripeljete kolo, se lahko odpravite na kolesarsko turo na sedlo Treskovac (315 metrov nadmorske višine) ali na Veli vrh.

Do pred kratkim je bila v Baški tudi možnost potopov. Avstrijski lastnik potapljaškega centra pa je zaradi spora center zaprl.

Kultura
V cerkvi Svete Lucije iz konca 11. stoletja se nahaja Baščanska ploča. Gre za najstarejši zapis v glagolici na Hrvaškem. Pisava glagolica se je razvila v 9. stoletju iz grške pisave. Sv. Ciril je glagolico uporabljal za zapis svetih spisov. Sicer poznamo dve različici te pisave - oglato in zaobljeno.

Povzpnete se lahko do cerkvice sv. Ivana, kjer se nahaja mestno pokopališče in ostanki srednjeveškega mesta. Mesto se je proti morju začelo širiti šele v 16. stoletju. Obiščete pa lahko tudi muzej z etnografsko zbirko s tega območja.