Bazilika sv. Nikolaja je nastala v času, ko so v umetnosti prevladovale značilnosti romanike. Foto:
Bazilika sv. Nikolaja je nastala v času, ko so v umetnosti prevladovale značilnosti romanike. Foto:
Pristanišče Bari se odpira proti Jadranskemu morju.
Nad pristaniščem se dviga Teather Margherita.

Bari je z nekaj več kot 326.000 prebivalci za Neapljem drugo največje mesto na jugu kopenske Italije in hkrati glavno mesto Apulije. Pomembno industrijsko mesto se že stoletja preživlja kot ribiško in pristaniško mesto. Potem je to območje naselilo italsko pleme Peucetov, so za njimi sem prišli še grški kolonisti, nato pa ga je zgodovina popeljala od Rimskega imperija, Bizanca, oblasti Normanov, Aragoncev, Anžuvincev, Svetega rimskega cesarstva nemških narodnosti pa vse do Bourboncev in skupine Italije z združitvijo leta 1861.

Bari sestavljajo tri glavni predeli; staro mesto, ki leži na polotoku na severnem delu mesta, Murattianno in središče mesta, kjer je danes trgovski in upravni center. Ljubitelji zgodovine se bodo zagotovo najraje sprehodili po starem predelu, ki se ponaša z vrsto starimi stavbami, med katerimi izstopajo predvsem bazilika sv. Nikolaja, ki je bila zgrajena leta 1087, katedrala sv. Sabine (1035-1171) in grad, ki ga je dal na ruševinah normanskega gradu zgraditi cesar Henrik II.

Nočni utrip starega mesta
Zgodovinski ambient oživlja več luksuznih restavracij in nočnih klubov, ki skrbijo za živahno nočno življenje. Okoli katedrale se razprostirajo štirje glavni trgi - Piazza Odegitria, Piazza San Sabino, Piazza Bisanzio in Piazza Rainaldo. Od teh vodijo značilne ozke ulice, na katerih je mogoče najti še več manjših cerkva in starih zgradb, ki se drenjajo med prodajalnami, kavarnami in restavracijami.

Za tiste, ki si želijo v svojem popotovanju po Apuliji, nakupiti takšne ali drugačne spominke, pa se splača ustaviti v modernem delu mesta, kjer se prodajalne razprostirajo zlasti po Vii Argiro in Vii Sparano.

Najpomembnejši trg je Piazza Maggiore, na kateri je tudi glavna stavba mestne oblasti Palazzo di Citta. Zgodovinsko podobo mesta pa zaokrožajo še številne baročne cerkve z za ta slog značilnimi impresivnimi pisanimi notranjščinami, kot sta cerkev sv. Klare in cerkev sv. Getana. Bari je torej značilno sredozemsko mesto s sijajnim historičnim ambientom in značilnim vzdušjem južnoitalijanskega počasnega življenja.

M. K.