Ena izmed znamenitih hiš Antonia Gaudija v Barceloni. Foto: EPA
Ena izmed znamenitih hiš Antonia Gaudija v Barceloni. Foto: EPA
V Lizboni si bo mogoče ogledati bikoborbe v prenovljeni areni. Foto: EPA

V Barceloni naj bi letos odprli Palau Guell, park, ki ponuja številne zanimive interierje v mestu najbolj priljubljenega arhitekta Antonia Gaudija. V Madridu se nadaljuje širjenje muzeja Prado. Na postaji Atocha si je mogoče ogledati nov spomenik, ki obeležuje napade 11. marca 2004. Na 12-metrskem steklenem cilindru je zapisanih na tisoče sožalnih sporočil v številnih jezikih.

Muzej slavnega slikarja El Greca v Toledu bo najverjetneje letos zaradi prenove zaprt, vendar pa bo dvajset njegovih slik mogoče videti v bližnjem muzeju Victoria Macha. V Sevilli je od zdaj za promet zaprt glavni bulvar - Avenida de la Constitucion.

Maroko
Severnoafriško mesto Tangier je še vedno priljubljena enodnevna destinacija iz letovišč ob južni španski obali, in zahvaljujoč kralju, ki promovira državni turizem, ponuja imidž maroške Tijuane. V Tangier je mogoče iz španskega letovišča Tarifa s hitrim čolnom priti le v eni uri. Če pa razmišljate o poti po podvodnem tunelu med Španijo in Marokom, potem bo treba na to še nekoliko počakati, saj naj bi vlaki po njem vozili šele leta 2025. Za zdaj je gradnja devet kilometrov dolgega tunela pod gibraltarsko ožino le vizija.

Portugalska
Čeprav je portugalsko gospodarsto v razcvetu, pa je Lizbona še vedno znana po nadležnih uličnih tatičih. Večina tatvin se zgodi na sredstvih mestnega prevoza. Glavna železniška postaja Rossio še vedno ni odprta, saj v bližini gradijo velik tunel. Po letih prenove pa je odprta mestna arena za bikoborbe, ki radovednim turistom omogoča, da si ta nenavaden šport ogledajo od blizu.

Pred kratkim je bila v romarskem središču Fatima odprta cerkev Svete Trojice, ki sprejme kar 9.000 vernikov in vsakega 13. v mesecu ponuja še poseben spektakel.

M. R.