Parižani so nekaj posebnega. Foto: EPA
Parižani so nekaj posebnega. Foto: EPA

Tako vsaj trdi najnovejši vodič, ki so ga izdali francoski turistični delavci, da bi pomagali turistom razumeti Parižane s seznamom pogosto uporabljenih gest s pomeni kot "utihni".

"Uporabite seznam za zlitje z domačini naslednjič, ko boste v Parizu. Ljudje vas bodo začeli zamenjevati za domačine zelo hitro," trdi spletni vodič, ki ga je izdal regionalni komite za turizem Ile-de-Francea.

Turizem trpi
Neotesanost prebivalcev francoske metropole je že legendarna in že dolgo povzroča hude glavobole predstavnikom turistične veje. Ti se zamanj trudijo Parižane prepričati, da bi bili prijaznejši s tujimi obiskovalci. Zadnja kampanja, kot kaže, sledi miselnosti "Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži".

Od bofa do camemberta
Vodič obljublja, da lahko pokaže ljudem, "kako se spopadati s pariško držo", z igricami, da bi se spoznali z najpogosteje uporabljenimi gestami. Te se razvrščajo od klasičnega "bof," neobvezujočega skomiga, ki ga uporabljajo za zanikanje vedenja ali sporazuma, do "camemberta," ko s palcem in kazalcem naredimo krog in s tem povemo nekomu, naj zapre kljun.

"Ni vam treba govoriti francosko, da bi razumeli Parižane ali da bi se zlili z okolico," pravi spletna stran. "Našobite spodnjo ustnico. Privzdignite obrvi in ramena naenkrat." Vodič je zamisel londonske reklamne kampanje, njen cilj pa je pokazati, da Pariz ni zatohlo muzejsko mesto. Vodiču je dodano še opozorilo: če bodo turisti geste uporabljali presvobodno, bodo od domačinov spoznali še dosti nesramnejše pariške izraze.