Pogled na Baško, ki leži na skrajnem jugu otoka. Foto: RTV SLO
Pogled na Baško, ki leži na skrajnem jugu otoka. Foto: RTV SLO
Otok je precej hribovit in na trenutke močno spominja na Grčijo. Foto: RTV SLO

Meni osebno je najbolj pri srcu Baška, ki predstavlja simpatično naselje in klimatsko kopališče na jugu otoka Krka v rodovitni dolini Suhe Ričine. Ob gručastem delu mesta ob morju so zgradili turistično središče, katerega najbolj zaznamuje peščena plaža, ki se razprostira v 2-kilometrskem polkrogu ob čistem morju. Morsko dno je peščeno, globina pa postopoma narašča, zato je plaža primerna za otroke in neplavalce.

Baška je kraj z dolgoletno turistično tradicijo. Prvi hotel v Baški z urejenim kopališčem so odprli že leta 1906. Upravno in gospodarsko središče otoka je mesto Krk, ki je pristaniško, ribiško in predvsem turistično mesto.

Tudi najdb iz prazgodovine je na otoku Krku veliko. Otok Krk je bil pomembno središče glagoljaštva. Med številnimi glagolskimi spomeniki izstopajo Baščanska ploča (Baška ploča), Vrbniški statut in Vrbniški misal. Pisavo glagolico so na otoku Krku uporabljali še v prvi polovici 19. stoletja. Umetnostnozgodovinska zapuščina sega do romanike in zgodnjega krščanstva. Izredno zanimivi so tudi narodna noša, domača obrt, pesmi in starinsko čakavsko narečje.


M. K. L.