Madrid je mesto, polno življenja, za katerega je najbolje, da ga izkusite na svoji koži. Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Madrid je mesto, polno življenja, za katerega je najbolje, da ga izkusite na svoji koži. Foto: MMC RTV SLO/B. T.

Bulevarji, ulice, zgodovinsko ozadje in zelene površine, ravno prava kombinacija, da se v samo enem koncu tedna zaljubiš v vrveče mesto v središču Pirenejskega polotoka. Madrid zna navdušiti na prvi pogled, saj ta kaotična prestolnica s skoraj štirimi milijoni prebivalcev in z množičnim prometom kljub vsemu napolni baterije vsakemu posamezniku.

Nešteto obrazov Madrida
Madrid je mesto stotin različnih obrazov, med njegovimi ulicami pa je mogoče vse. Poznamo Madrid podnevi in Madrid ponoči, delovni Madrid in turistični Madrid, Madrid majhnih uličic in Madrid ogromnih in prostranih avenij, Madrid, ki ga napolnijo avtomobili in smog, ter zeleni in umirjeni Madrid. Številni obiskovalci Madridu očitajo, da mu manjka morje, a Madridčani odgovarjajo: "No tiene el mar, mas tiene el cielo." (Madrid nima morja, ima pa nebo.)

Vse lepote Madrida je mogoče spoznati v zelo kratkem času in brez prevelikih naprezanj, saj ima Madrid poleg vsega tudi odlično mrežo javnega prevoza, še posebej hitra in učinkovita pa je podzemna železnica.

Španska prestolnica je zagotovo mesto, ki se ga splača spoznati, na spodnjih fotografijah pa si lahko ogledate nekaj najbolj znanih in zanimivih madridskih kotičkov.

Brina Tomovič
brina.tomovic@rtvslo.si

Avenija, ki ji lahko rečemo tudi avenija muzejev, Paseo del Prado. Začne se na največji madridski postaji Atocha in se konča s fontano Cibeles, kjer se odvrti največ prometa v Madridu. Na Paseo del Prado stojijo trije največji in svetovno priznani muzeji Madrida - Prado, muzej Thyssen-Bornemisza in muzej sodobne umetnosti Reina Sofia. Poleg velikih treh Paseo del Prado gosti tudi pred kratkim odprti kulturni center Caixa Forum. Foto: MMC RTV SLO/B.T.
Puerta del Sol je najznačilnejši trg v Madridu, ki ga zadnja leta močno kvarijo pregrade in delavci, saj se je madridski župan odločil, da bo osrednji trg naredil še lepši. Na trgu Puerta del Sol je točka nič oz. središče Pirenejskega polotoka, od koder se merijo vse razdalje v Španiji. Ena izmed stavb, ki obkrožajo Puerta del Sol, je Real Casa de Correos, kjer ima danes sedež madridska mestna občina, že od leta 1866 dalje pa ura na stavbi vsako leto 31. decembra odšteva sekunde v novo leto. Foto: MMC RTV SLO/B.T.
Nedaleč stran od Puerta del Sol leži eden najlepših trgov v Madridu, Plaza de Oriente, ki ga na eni strani objema Opera, na drugi pa kraljeva palača. Trg je prepreden s klopmi in zelenimi površinami ter tako zelo priljubljen kotiček za počitek tako pri prebivalcih Madrida kot pri turistih, krasijo pa ga tudi kipi španskih monarhov. Kdor se bo po trgu sprehajal v sredo ob 12. uri, pa si bo lahko ogledal tudi slovesno menjavo straže pred vrati kraljeve palače. Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Plaza Mayor ostaja simbol kraljevskega Madrida, kamor vsak dan hitijo gruče turistov. Madridčani se Plazi Mayor raje izogibajo, saj je za njih tam vse preveč turistično, kdor pa Madrid obišče prvič, naj si le ogleda ta veličasten trg. Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Četrt La Latina je ena najslikovitejših v Madridu in zelo priljubljena tudi med prebivalci Madrida. Tam obiskovalci najdejo številne bare, kjer si lahko privoščijo osvežilno pijačo, svoje želodce pa pomirijo z značilnimi tapasi. Ob nedeljah se La Latina spremeni v živahen boljši trg El Rastro, ki se je eden najbolj poznanih in priljubljenihv Evropi, razteza pa se čez več ulic, ki ponujajo prav vse, kar si srce poželi. Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Gran Via je ena najbolj poznanih in najprometnejših ulic Madrida. Gran Vii pravijo tudi madridski Broadway, saj tam domujejo številna gledališča, ki ponujajo svetovno znane predstave in muzikale. Tudi ponoči je Gran Via, ki združuje tako rekoč vse dele Madrida, pomembno središče nočnega dogajanja. Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Park Parque del Oeste je eden najlepših postankov v Madridu. Park krasi tempelj Debod, ki ga je mestu leta 1970 podarila egiptovska vlada v zahvalo za pomoč španskim arheologom, ki so sodelovali pri odkrivanju spomenikov v dolini Nubia v bližini Ausana. Pri templju se redno srečujejo Madridčani in uživajo v vsem, kar ima ponuditi Parque del Oeste. Foto: www.flickr.com
Največji in najbolj priljubljen park v Madridu je park Retiro, kar v španščini pomeni počitek. Ogromen park, ki se nahaja v središču mesta, v neposredni bližini muzeja Prado in na stičišču najprometnejših cest, najbolj zaživi ob koncih tedna, ko se tam zbere nepredstavljiva in pisana množica ljudi. Poleg tistih, ki iščejo miren prostor za počitek po naporni noči, se v Retiru zbirajo prodajalci vseh vrst spominkov, bižuterije ter hrane in pijače, napovedovalci prihodnosti in ulični zabavljači, čarovniki, klovni in podobne kreature, ki zabavajo množico. Najbolj živahno pa je ob spomeniku Alfonsa XII., ki postane zbirališče glasbenikov, ki s svojo glasbo zabavajo ves park. Foto: MMC RTV SLO/B. T.
Park Juan Carlos I. je manj poznan med turisti, a zelo priljubljen med Madridčani, ki se tam rekreirajo in srečujejo s svojimi prijatelji. Park leži zunaj mesta, v bližini letališča Barajas, a je pravzaprav le nekaj minut vožnje s podzemno železnico oddaljen od središča prestolnice. Foto: www.flickr.com
Poseben čar Madrida je zagotovo njegovo nočno življenje, saj bi lahko rekli, da je to mesto, ki nikoli ne spi. Madrid je mesto, kjer so prometni zamaški ob štirih zjutraj skoraj hujši kot čez dan in kjer lahko najdeš odprt bar vsako uro dneva in noči. Za tiste, ki prvič odkrivajo čare španske prestolnice, je skoraj nujen obisk četrti Malasana, Chueca in Huertas, kjer bo vsak zagotovo našel nekaj zase in prebedel marsikatero noč. Foto: EPA