Pomanjkanje snega pomeni, da boste smučali tudi po blatu in zemlji. Če vam ni škoda smuči. Foto: RTV SLO/A. J.
Pomanjkanje snega pomeni, da boste smučali tudi po blatu in zemlji. Če vam ni škoda smuči. Foto: RTV SLO/A. J.
Ljubitelji mesa pridejo na takšnem smučarskem dopustu res na svoj račun. Čevapčiči v lepinji, burek... vse dostopno kar iz smučarskih čevljev. Foto: RTV SLO/A. J.
Ostanki zgradbe
Vojna je pustila svoj pečat tudi na smučišču. Foto: RTV SLO/A. J.
Kar koli o vašem bivališču piše v predstavitvenem prospektu vedite, da gre za vikend, predelan v hiško, ki sprejme največje število ljudi. Foto: RTV SLO

Med letošnje smučarske destinacije se je poleg Slovenije, Avstrije, Italije, Švice in Francije prebila tudi Bosna in Hercegovina. Privlačne cene in želja po odkrivanju novih smučišč so bile ključne pri odločitvi, da so Germknödel zamenjali burek in čevapčiči. Letošnja zelena zima je skoraj vsa smučišča prisilila, da so žičničarji čakali na jasne in hladne noči, ko so izdelali umetni sneg in snežnim navdušencem zjutraj omogočili smuko kot v najbolj snežnih dneh. Ena od težav jahorinskega smučišča pa je, da snežnih topov sploh nimajo, saj so navajeni, da jih zima obdari tudi do s tremi metri snega.

Brošure in spletne strani, ki vabijo na Jahorino, oglašujejo 20 kilometrov prog, štiri dvosedežnice in osem žičnic. Sliši se nekaj takega kot slovenska Rogla. Razlika pa je, da je bilo to smučišče pripravljeno leta 1984 za olimpijske igre. Od takrat do danes ni bilo obnovljeno, vmes je bila še vojna. Tako da od Vučkovega leta naprej smučišče propada. Razvajeni smučar bi se na Jahorini nasmučal, le če bi res imeli tri metre snega in če se rad vozi po celem snegu. Ker jahorinski snežni delavci ratrake pravzaprav uporabljajo za očaranje mladenk, zato z njimi največkrat zjutraj dirkajo po smučišču.

Revija smučarskih slogov
Največja zabava na smučišču je opazovanje smučarskih slogov, ki so se upokojili, ko je Elan prenehal izdelovati smuči, imenovane sulice, na katerih je tekmovala, recimo, Križajeva generacija. Plug, palice pod rame in visoko v zrak in gas! Smučanje med njimi pa na lastno odgovornost. Najbolj vrli dirkači se bodo za vami celo drli na ves glas, da se umaknite, ker ne znajo smučati. Če dobro smučate na novodobnih smučeh, pa je Jahorina izjemna priložnost za dvig samozavesti, saj boste ugotovili, da je vaše znanje boljše od smučarskih učiteljev šole Vučko.

Novi in stari objekti
Na Jahorini lahko prebivate v hotelu ali pa v manjših hišicah, predelanih vikendih. Če boste imeli srečo, bo hiška na novo obnovljena in zelo udobna. Lahko pa naletite na slabšo različico in v njej, recimo, ne bo omar ali pa bo imelo osem ljudi le eno prho, čeprav v brošuri piše, da stanujete v vili … So pa vsi spalni objekti zelo blizu smučišča, kamor se pripeljete s smučmi.

Če odhajate na Jahorino, se zavedajte, da je pot do tja kar dolga, traja približno osem ur, prevozili boste skoraj 600 kilometrov. Pot je naporna, saj BiH nima avtoceste.

Če se raje zabavate kot smučate
Jahorina pa zagotovo ne bo razočarala smučarskih žurerjev in ljubiteljev mesa »izpod saća«. Primerna je tudi za družine, saj so cene v primerjavi s slovenskimi smučišči in smučišči slovenskih sosed ugodnejše, proge pa so za otroke, ki se smučanja šele privajajo, čisto solidne.

Ana Jurišič