Nekateri hoteli ponujajo brezplačen dostop do interneta. Foto: EPA
Nekateri hoteli ponujajo brezplačen dostop do interneta. Foto: EPA
Letališče Charlesa de Gaulla
Letališče Charlesa de Gaulla je srce pariškega letalskega prometa. Foto: EPA

V raziskavi je bilo vključeno 11 turistničnih mest (London, Berlin, München, Pariz, Dublin, Amsterdam, Edinburgh, Barcelona, Rim, Madrid in Ibiza), v vsakem so raziskovalci vključili med 10 in 15 hotelov. Prestolnici Velike Britanije sledita Berlin in München (17 funtov za 24-urno uporabo) ter Pariz (14,23 funtov). Najdražji hotel sicer leži v Münchnu. Lastniki Bayerischer Hofa računajo kar 25,87 funtov za dnevno uporabo.

Dan se začne ob 12.00!
"Vedno me preseneti, koliko denarja so pripravljeni zapraviti gosti, da so tudi med počitnicami priklopljeni na internet," je bil presenečen vodja raziskave Brad Husick, ki je opozoril na pretkanost hotelirjev: "V večini primerov hotelirji po Evropi računajo 24-dnevno uporabo od 12.00 prvega dne do 12.00 drugega dne. Gostje včasih ne preverijo vseh pogojev in internet uporabljajo dopoldne in popoldne v istem dnevu in tako lahko plačajo celo 40 funtov!"

London se sicer ponaša z največjo mrežo dostopnosti interneta, saj je do njega mogoče dostopati kar v 2.000 različnih točkah. Na tej lestvici mu je še najbliže Berlin, v katerem pa je "le" 800 tovrstnih točk.

Izogibajte se pariških letališč
Dostop do internera pa se v glavnem mestu Velike Britanije splača na letališčih, kjer za 24-urno uporabo računajo 13 funtov. Najdražje mesto je Pariz, kjer vas bo enodnevni dostop stal 20 funtov.

A. G.