Od kopališča prek palače do svetišča - katedrala v Leonu. Foto: RTV SLO
Od kopališča prek palače do svetišča - katedrala v Leonu. Foto: RTV SLO
Casa Botinas
Po Gaudijevih načrtih je hiša nastajala od leta 1892 do 1894. Foto: RTV SLO/A. P.
MUSAC ima posluh tudi za ljubitelje nogometa, ne le barv. Foto: RTV SLO/A. P.

Največja izmed 17 španskih regij se ne nahaja ob obalah Sredozemskega morja in ne ponuja peščenih plaž ter industrijskih turističnih mek, kot jih najdemo ob španskih Costah. Če od Španije pričakujete več kot le sonce, morje in sangrijo, potem obiščite Leon.

Mesto, kjer živi približno 120.000 prebivalcev, je prestolnica istoimenske pokrajine v pokrajini Kastilja - Leon. Tudi v tem mestu ne morete mimo katedrale. Če menite, da je Gaudijeva Sagrada Familia, ki jo še vedno gradijo v Barceloni, najdlje nastajajoča cerkev v Španiji, se motite. Tudi katedrala v Leonu ima namreč dolgo zgodovino, kot še kar nekaj drugih sakralnih objektov, ki so jih na Iberskem polotoku zgradili v gotskem slogu.

Leonska katedrala, ki je posvečena Mariji, ima zanimivo "podlago" - postavili so jo namreč na kraju, kjer so nekoč stari Rimljani, ki so seveda ustanovili mesto, imeli kopališče, v 10. stoletju pa je kralj Ordono II tam zgradil palačo. Katedralo so začeli graditi sredi 13. stoletja, končali pa konec 16. stoletja. Gradnja je trajala torej dobrih 200 let.

Že leta 1844 so katedralo razglasili za kulturni spomenik. In kaj najbolj privlači turiste? Rozeta, kor in nekateri kipi. Katedrala pa ima skupno kar 1.800 kvadratnih metrov zastekljenih površin in ti vitraji sodijomed ena najbolj zanimivih primerkov iz obdobja med 13. in 15. stoletjem.

Gotiko pa je v mestu obudil tudi slavni Antonio Gaudi - arhitekt, ki je sicer zaznamoval Barcelono. V Leonu je v neogotskem slogu postavil Caso Botines. Za gradnjo je takrat mojster s sodelavci potreboval le dve leti. Hišo je zgradil za leonske tekstilne trgovce, ki so poslovno sodelovali s trgovci v Kataloniji. Gaudija je leonskim trgovcem priporočil kar Carlos Guell, po katerem se sicer imenuje čudoviti park v Barceloni. Tudi Casa Botines je postala kulturni spomenik, in sicer leta 1969. Danes se v njej nahaja sedež banke.

Ljubitelji umetnosti pa se lahko ustavijo še v leta 2005 odprtem muzeju sodobne umetnosti. MUSAC, ki sta ga načrtovala arhitekt Mansilla in Tunon, je že lani newyorška MoMA uvrstil v razstavo najboljše arhitekture v Španiji, za eno najpomembnejših najnovejših zgradb pa ga je označil tudi NewYork Times. Če vas zunanjost še ne prepriča, pa se lahko na njihovi spletni strani prepričate tudi, kaj se skriva znotraj tega arhitekturnega bisera. Kako moderni so, pove že podatek, da so avgusta 2006 z dokumentarcem o Zinedinu Zidanu odprli novo razstavno sezono.

M. P.