Pienza se dviguje nad Val d'Orcia. Foto: RTV SLO
Pienza se dviguje nad Val d'Orcia. Foto: RTV SLO
Okoli osrednjega trga so razvrščene mestna hiša z loggio, Palazzo Piccolomini, katedrala in papeška palača.

Rojstni kraj papeža Pija II., po katerem je mesto dobilo tudi ime, tako kot marsikatero toskansko in umbrijsko mesto leži na hribu in ponuja veličasten razgled po slikoviti dolini Val d'Orcia. Mesta se je skozi zgodovino držala oznaka idealnega in utopičnega mesta, kar se je nanašalo zlasti na značilno renesančno gradnjo, ki jo je še danes mogoče občudovati okrog osrednjega trga.

Med različnimi nalogami, s katerimi so si belili glave številni renesančni arhitekti, je bila tudi ideja idealnega mesta, in sicer idealna simetrična razporeditev s središčem v trgu, okrog njega pa naj bi bile urejeno razporejene palače.

Zgled idelanega mesta
Vendar pa zgodnja renesansa še ni bila tako stroga v upoštevanju stroge simetrije in urejenosti, kot so pozneje postale težnje visoke renesanse. Prav v duhu zgodnje renesanse je nastala tudi ureditev trga v Pienzi, kjer je takrat deloval arhitekt Bernardo Rossellino. Trg je dal preurediti papež Pij II., ki je želel svoj rojstni kraj spremeniti v idealno renesančno mesto. Njegova zasnova naj bi omogočala mirno in delovno življenje ter hkrati zadoščala potrebam dobre vlade.

Ob sprehodu skozi mesto zagotovo največ pozornosti pritegne prav renesančni trg, okrog katerega so razporejene katedrala, Palazzo Piccolomini, mestna hiša in papeška palača. Da govorimo še o času zgodnje renesanse, namiguje tudi sama katedrala, ki je nekakšna mešanica renesanse in poznega srednjega veka.

Maja Kač