Tradicija
Med vladavino Turkov je srbsko vinarstvo zaradi verskih prepovedi uživanja alkohola stagniralo. Trte so ponovno obrodile po turškem umiku. Leta 1848, med avstro-ogrsko vladavino, pa se je v Srbiji začela organizirana pridelava vina.
Naravne razmere
Raznolikost srbskega podnebja se kaže v številnih vinskih vrstah. Največ brajd je zasajenih vzdolž rek.
V osrednjem delu države se ob Južni, Zahodni in Veliki Moravi pridelujejo kakovostne bele vrste, v Vojvodini ob Savi, Donavi in Tisi pa črne. Vsak vinski sladokusec lahko najde vrsto zase. Beli in sivi burgundec, italijanski in renski rizling, sauvignon, chardonay, črni burgundec, frankinjačrni game, cabernet sauvignon, merlot itn.
Srbijo krasi 8 vinskih okolišev: timoški, niško-južnomoravski, zahodnomoravski, šumadijsko-velikomoravski, pocerski, sremski s fruškogorskim vinogorjem, banatski ter subotiško-horgoški.
Med trgatvijo se širom Srbije prirejajo različne tradicionalne prireditve, kjer je poleg dobre kapljice mogoče poskusiti številne, pregovorno dobre srbske kulinarične specialitete, saj sta vino in hrana, kot povsod drugod, tudi na Balkanu našla skupni jezik.
Vinski turisti bodo v Srbiji vedno dobrodošli in dobro pogoščeni. Vinske ture lahko trajajo od ene ure pa do nekaj dni, med katerimi lahko popotnik dodobra spozna tudi kulturno-zgodovinske posebnosti nekdanje jugoslovanske republike. ŽIVELI!!!
L. D.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje