Tudi Vladimir Putin se rad ustavi v Sočiju. Foto: EPA
Tudi Vladimir Putin se rad ustavi v Sočiju. Foto: EPA

Mesto, ki se razteza kar 147 kilometrov dolgo ob obali Črnega morja, je drugo najdaljše na svetu. Po tem kriteriju zaostaja le za Honolulujem. Soči so šele leta 1838 ustanovili Rusi, potem ko so območje "iztrgali" Otomanskemu imperiju. Kot počitniško letovišče se je uveljavilo v času Sovjetske zveze. Tu si je svojo najljubšo "dačo" postavil tudi dolgoletni sovjetski diktator Josip Stalin.

Povprečna letna temperatura Sočija je 14 stopinj Celzija, turiste pa privabljajo tudi peščene plaže, subtropska vegetacija (palme), številni parki in ekstravagantna stalinistična arhitektura. Soči ima nekaj več kot 300.000 prebivalstva. To poleti močno naraste, saj letovišče preplavi več kot milijon turistov. V Sočiju najdemo tudi plantaže čajevca, kar je najbolj severno gojišče te kulture v Evropi.

Zaradi ugodne klime je Soči "meka" za številne športne dejavnosti. Tu sta zgodnjo mladost med drugim preživela znana tenisača Jevgenij Kafelnikov in Marija Šarapova. Soči, ki leži razmeroma blizu Kavkaza, je prišel tudi v ožji izbor za zimske olimpijske igre 2014. Poleg njega sta kandidata še južnokorejski Pjongčang in Salzburg.

A. V.