Miravete de la Sierra - kraj, kjer so celo muhe mirne. Foto:
Miravete de la Sierra - kraj, kjer so celo muhe mirne. Foto:

Mestni vrvež, tečni "šefi", gneča na cesti ... v mali vasici na vzhodu Španije lahko na vse to pozabite. Miravete de la Sierra turiste privablja na nekoliko nenavaden način. Oglašuje se kot kraj, kjer se nič ne dogaja. "Na njenih mirnih ulicah ni avtomobilov, semaforjev, pravzaprav ni ničesar," je povedala 86-letna Cristobal Sanguesa, prebivalka vasice.

"Celo muhe so tu tako mirne, da so videti kot zamrznjena podoba," je zapisano na spletni strani vasi, kjer se obiskovalci lahko podajo na virtualni sprehodu po ozkih tlakovanih ulicah. "Ni boljšega kraja za soočenje s samim sabo," še piše.

Miravete je imel v začetku 20. stoletja okoli 500 prebivalcev, ki so se preživljali s kmetijstvom. Nato ga je doletela usoda mnogih španskih vasi, iz katerih se je v 60. in 70. letih preteklega stoletja večina prebivalcev v iskanju lažjega življenja preselila v mesta.

V Miravetu trenutno živi 12 ljudi, najmlajši šteje okoli 50 let. Vas je komunikacijska družba Shackleton nedavno vključila v svojo oglaševalsko kampanjo in jo umestila na zemljevid turističnih zanimivosti, s tem pa idilična vasica doživlja pravi preporod.

A. G.