Za prebivalce Madrida in mnoge turiste je veslanje po majhnem umetnem jezeru nepredstavljivo zabavno. Foto: RTV SLO/B.T.
Za prebivalce Madrida in mnoge turiste je veslanje po majhnem umetnem jezeru nepredstavljivo zabavno. Foto: RTV SLO/B.T.
Kip v parku Retiro
Kip padlega angela je ena od znamenitosti, na katero so Madridčani najbolj ponosni, saj nikjer drugje na svetu ne najdemo upodobljenega hudiča. Foto: RTV SLO/B.T.
Park Retiro
Nedelje v parku Retiro so za ljubitelje glasbe in plesa poseben užitek. Foto: RTV SLO/B.T.
Park Retiro
V parku lahko srečamo tudi take, ki svoje znanje borilnih veščin delijo z mimoidočimi. Foto: RTV SLO/B.T.

Po napornem dnevu v mestu, ki nikoli ne spi, je počitek v ogromni zeleni oazi sredi Madrida dobrodošel odmor tako za turiste kot za domačine.

Najbolj živahno ob koncu tedna
Park najbolj zaživi ob koncih tedna, ko se tam zbere nepredstavljiva in pisana množica ljudi. Poleg tistih, ki iščejo miren prostor za počitek po naporni noči, se v Retiru zbirajo prodajalci vseh vrst spominkov, bižuterije ter hrane in pijače, napovedovalci prihodnosti in ulični zabavljači, čarovniki, klovni in podobne kreature, ki zabavajo množico. Najbolj živahno pa je ob spomeniku Alfonsa XII., ki postane zbirališče glasbenikov, ki s seboj prinesejo svoje nekonvencionalne inštrumente in ustvarijo atmosfero, ki te dvigne in napolni z energijo.

Nekoč rezidenca kraljeve družine ...
Včasih je bil park Retiro (po špansko Parque del Buen Retiro, kar v dobesednem prevodu pomeni park dobrega počitka), ki se danes nahaja v samem središču mesta, popolnoma odmaknjen od mestnega vrveža. Tam je bil samostan San Jeronima z majhno palačo, ki jo je kralj Filip IV. postavil leta 1632, kamor so španski kralji in kraljice prihajali počivati od napornega dvornega življenja.

... danes odprt vsem
Večji del palače je bil med Napoleonskimi vojnami porušen, na njenem mestu pa se je razširil park, ki so ga za javnost odprli leta 1868. Ruševine palače so danes zaščitene in predstavljajo del muzejske zbirke parka Retiro. Tam stoji tudi Palacio de Exposiciones (razstavna palača), ki prav tako spada pod muzejsko zbirko, v njej pa svoja dela razstavljajo umetniki z vsega sveta.

V parku stoji tudi kristalna palača (Palacio de Cristal), stekleni paviljon, ki ga je leta 1887 po vzoru kristalne palače v Londonu zgradil Ricardo Velazquez Bosco. Palača je postala zimski vrt, kjer gojijo vse vrste eksotičnih rastlin, pogosto pa, ker palača pripada muzeju sodobne umetnosti Reina Sofia, v njej postavijo tudi posebne razstave.

Hudič upodobljen le v Retiru
Park Retiro je po celem svetu poznan še po eni stvari in na to so Madridčani še posebej ponosni. Tam namreč stoji kip padlega angela (El Angel Caido), ki je edini kip na celem svetu, ki upodablja Luciferja, kar parku podari malce zloveščnosti in temačnosti.

11. marec pustil sledi v srcih vseh
Po terorističnih napadih na Madrid 11. marca 2004, ki so zaznamovali vse Madridčane, ne glede na to, ali so bili posredno ali neposredno vpleteni v katastrofo, so žrtvam napadov svoje mesto namenili tudi v parku Retiro. Del parka so poimenovali gozd preminulih (Bosque de los Ausentes) in tam postavili spomenik vsem 191 žrtvam, ki so umrle v napadih.

Obisk parka Retiro je za vse, ki obiščejo Madrid obvezen, saj je sprostitev v zeleni oazi prijetno, vrvež ob koncih tedna pa nepozabno doživetje.

Brina Tomovič